Българо-гръцката газова връзка вече е част от газовата система у нас

NetNews

Българо-гръцката газова връзка вече е част от газовата система у нас.

Това съобщи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред БНТ.

По думите му така нареченото „технологично врязване“ е направено предната седмица, което означава, че развитието на проекта върви по план. Малинов посрещна в хранилището в Чирен депутати от енергийната комисия, които трябваше да проведат изнесено заседание.

Заседанието на енергийната комисия в Чирен се провали, но все пак част от депутатите, включително председателят, дойдоха на място и се запознаха със състоянието на хранилището. В момента то е пълно 20% като на ден се нагнетяват по един милион кубични метра. За да се напълни догоре са необходими 440 дни, а не разполагаме с толкова до зимния сезон. Отделно депутатите се запознаха и с проекта за разширяване на хранилището до 1 млрд. кубични метра, в момента то е 550 милиона.

Държавната компания „Булгартрансгаз“ е сключила договор със седем компании, които са си запазили място в хранилището.

„Ние сме осигурили съответната възможност, оттам нататък всичко зависи от нашите клиенти“, заяви Владимир Малинов.

Компанията няма да спира транзитните доставки на руски газ до съседните страни, обясни още Малинов. Той допълни, че страната ни продължава и преговорите с Турция за осигуряване на междусистемна свързаност и още един маршрут на газ към България.

„Република Турция не е член на Европейския съюз и те нямат задължение да приемат такава свързаност, но считам, че в кратък период ще намерим оперативен подход да позволим природен газ от Турция да влезе в България“, добави Владимир Малинов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Загинал и тежко ранени при стрелба в църква край Лос Анджелис

Един човек е загинал, а четирима са получили „критични“ наранявания при стрелба в църква близо до американски град Лос Анджелис, съобщи в „Туитър“ шерифът на окръг Ориндж Каунти, цитиран от Франс прес. Той уточни, че още един човек е получил „леки“ наранявания. Сред пострадалите няма деца, предаде БНР. По-рано, отново […]