Българският град с най-скъпата храна е…

NetNews

Цените на едро на основните хранителни продукти са най-високи в област Велико Търново, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), пише "Труд".

След като пред последните седмици областният град бе отстъпил челните позиции по скъпотия на други региони в страната, сега отново е с най-малко изгодни продукти за трапезата на едро.

Кашкавал “Витоша” във Велико Търново се търгува при цена до 14,36 лева, докато в област Добрич например същият струва максимум 9,90 лева за килограм или с почти 4,50 лева по-евтино. Кравето сирене се продава на едро при цена до 9,20 лева за килограм, като само в столицата продуктът е малко по-скъп – 9,47 лв./кг. В Шумен кравето сирене се купува при почти два пъти по-ниска максимална цена – 5,60 лева за килограм. Каймата смес на едро също е най-скъпа в област Велико Търново, сочат данните на ДКСБТ. Тя се предлага срещу 7,80 лева за килограм, докато в област Враца същият продукт струва 5,10 лв./кг.

Замразените пилета в старопрестолния град струват 4 лева за килограм, докато в област Добрич се предлагат най-скъпите птици в страната – срещу 4,80 лв./кг. Захарта и оризът са най-скъпи в област Бургас, зрелият фасул, олиото и брашното в София.

През последната седмица най-много в страната са поскъпнали морковите – с 18 на сто, показват още данните на ДКСБТ. Така зеленчукът вече се търгува срещу 71 стотинки за килограм. В същото време оранжерийните домати поевтиняват с 10,7 на сто до 1,83 лв./кг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тома Белев: МО да прехвърли на София 85 дка гора до Западния парк

Съветникът от столична община Тома Белев поиска от Министерския съвет безвъзмездно столична община да приеме стопанисване на 85 дка от Западния парк в София. Мотивът му е разширение на Западния парк. Това съобщи той в социалната мрежа Фейсбук. Предложението е внесено в Столичния общински съвет заедно с друг съветник от […]