Важен договор между Ватикана и Виетнам

NetNews

Виетнам и Ватикана решиха да повишат нивото на двустранните отношения. Споразумението беше постигнато на деветата среща на Съвместната работна група за сътрудничество между Виетнам и Светия престол, проведена в Ханой, съобщи в. Nyan Zan.

По време на консултациите, ръководени от заместник-министъра на външните работи на Виетнам Ха Ким Нгок и заместник-секретаря на Светия престол за връзки с държавите (заместник-министър на външните работи) монсеньор Мирослав Станислав Вачовски, страните се споразумяха по въпроси, свързани с повишаване на отношенията от сегашното ниво на непостоянен специален пратеник на ниво постоянен пратеник на Светия престол във Виетнам. По-конкретно, беше проведена размяна на мнения относно проекта за регламент относно дейността на постоянния пратеник и Службата на постоянния специален пратеник на Ватикана във Виетнам в съответствие с пътната карта за издигане на отношенията между Виетнам и Светия престол до нов ниво. Апостолическият нунций в Сингапур, архиепископ Марек Залевски, в момента заема позицията на апостолически делегат във Виетнам.

Страните се споразумяха също да продължат да поддържат редовен обмен и контакти на всички нива, за да развият отношенията между Виетнам и Ватикана, основани на сътрудничество, диалог и взаимно уважение.

В своята реч Ха Ким Нгок подчерта, че последователната политика на виетнамската държава е да зачита и гарантира правото на хората на свобода на религията, да създава условия за функционирането и развитието на католическата общност в страната.

На свой ред Вачовски, заяви че Папата и Светия престол винаги са се стремели отношенията между Виетнам и Ватикана да се развиват непрекъснато, създавайки благоприятни условия за виетнамската католическа общност да даде положителен принос за развитието на страната.

Католицизмът идва във Виетнам през XVI век и оттогава се превръща в неразделна част от живота на виетнамското общество. Днес Виетнам е вторият по големина католически щат в Югоизточна Азия след Филипините: католицизмът се практикува от около 7% от почти 100-милионното население на страната. В цялата страна има над 3000 католически свещеници.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бум на домовите кражби с подправен ключ

Броят на домовите кражби не нараства през първото тримесечие на годината. Това отчитат от СДВР, съобщава БНТ. Очакванията са, че след проведени успешни акции чувствително намаление ще се усети през следващите три месеца. Полицията наблюдава различни тенденции в поведението на контингента. От СДВР посочват, че в по-голямата си част кражбите […]