Важна информация за българските шофьори в Турция

NetNews

На територията на Република Турция има изградена система от платени пътища, използването на които става по няколко начина:

– системата за бързо преминаване (HGS);

– плащане в брой на гише.

На влизане в Р Турция през ГКПП-„Капитан Андреево“, непосредствено до „Бялата джамия“, която се намира 50 м след крайната митническа бариера от ГКПП-„Капъкуле“, има разположен мобилен офис на Държавната пощенска служба (Ptt) и на Системата за бързо преминаване (HGS), който обслужва влизащите превозни средства, без съответен стикер за придвижване по платените републикански пътища, съобщиха от Министерство на външните работи.

Продължавайки по пътя (Е80-D100) ГКПП-„Капъкуле“-гр.Одрин, на около 3 км след този мобилен офис, има друг стационарен, който е обозначен с големи табели и билборди, указващи обекта.

Чуждите граждани могат да закупят стикер за системата HGS и да заредят определена сума по сметката, която е свързана с регистрационния номер на автомобила. Минималната сума за внасяне по стикер за HGS е (към 15.09.2021 г.) 120 турски лири.

Плащането и проверката за дължими суми (начислени при преминаване и изчерпване на първоначално внесената сума) се осъществява с документ за самоличност (паспорт) и талон на МПС.

Плащането става в: евро, турски лири, щатски долари или с банкова карта на пост-терминал на място (поименна – на лицето което осъществява плащането).

HGS-стикерът се поставя от вътрешната страна на челния прозорец (близо до огледалото за задно виждане) в централната част на стъклото. Преминаването и чекирането през HGS гише следва да бъде със скорост не повече от указаната преди пункта – 30 км/ч., за да може системата да засече стикера и да отчете коректно плащане.

В дните около официални турски празници често се прилага практиката от „Главна дирекция „Пътища“ (KGM) да обявява безплатен режим на преминаване през контролните гишета.

Всички чужди граждани, който влизат на територията на Република Турция, имат възможност да проверяват изрядността на техните МПС (за дължими суми по наложени глоби във връка с пътни нарушения и/или глоби за нерегламентирано предвижване по платен първокласен път) на следните адреси:

– https://ivd.gib.gov.tr > Trafik ve HGS Cezalarını;

– HGS – Online Bakiye Yükle > Google Play;

– https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama;

– https://hgs.pttavm.com.

Вероятно е посочените по-горе линковете да не бъдат достъпни извън територията на Турция, поради което това може да стане чрез използването на специализирани VPN приложения или прокси сървъри. (По конкретно поставения въпрос от г-жа Мира Радева – посочените линкове могат да бъдат използвани за заплащане на дължимите суми по банков път; друга е темата защо второто МПС няма HGS-стикер).

Предвид променящата се обстановка е възможно някой от посочените обекти да не работи, при което плащането може да се извърши непосредствено на място пред пропускателната бариера на (HGS) контрол, обозначен с кеш терминал и винаги разположен най-вдясно.

Два важни момента:

– за турски граждани е в сила режим, при който при преминаване без карта/стикер или с недостатъчно средства по сметката, ако сумата не бъде платена в рамките на 15 дни, се налага автоматично глоба в размер на 5 пъти таксата за преминаване за съответния участък;

– за автомобили с чуждестранна регистрация не важи горното изискване, т.е. ако български гражданин използва участъци от платената пътна мрежа, без да има достатъчно средства в сметката си и преди напускане на страната не е заплатил дължимите суми, при следващо влизане в Турция (със същият регистрационен номер на автомобила), най-вероятно ще му бъде предявено искане за плащане на дължимите суми, без налагането на допълнителни глоби за просрочване на задължението.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Звездите, които се влюбиха на снимачната площадка (ВИДЕО)

Понякога любовта, която виждаме във филмите, не е просто игра. Някои от любимите ни холивудски двойки се запознават по време на снимки, където отношенията им прерастват от професионални в романтични, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои звезди се влюбват, докато играят заедно във филмова продукция: […]