Важна новина от БАБХ за пъпешите

NetNews

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че няма доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 16.06.2021 г. в България е получено уведомление по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

Към уведомлението няма лабораторни доказателства за установено наличие на салмонела в конкретни храни (пресни плодове и зеленчуци). България е включена за насочване на вниманието като не са предоставени данни за конкретни храни и доставки. От ЕК събират информация от здравните власти за известни случаи на инфекции със S. Braenderup при хора. Уведомлението е изпратено до МЗ.

На 30.06.2021 г. е получена допълнителна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с произход Бразилия и Хондурас. Доставени са от Холандия до една българска фирма. Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания. Установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми.

Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.

Данните за разпространение на пъпешите са предоставени на МЗ с цел по-задълбочено епидемиологично проучване. Според информацията, предоставена от здравното министерство, в България няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Панайотов: България трябва да инвестира в своята армия

Министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министър-председателят Стефан Янев наблюдаваха успешното изпълнение на епизодите на море по време на учението „Бриз 2021“ по време на деня за високопоставени гости и медии. Участниците отработиха занятия при борба с пожар на търговски кораб в пристанище, демонстрираха […]