Важните новини във ФАКТИ на 09.11.2022 г.

NetNews

Владимир Чуков: Българо-турската граница се превръща в граница от Близкия изток, а не в Европа

Убийството на български полицай край Елхово е терористичен акт, а границата ни с Турция започва да прилича на такава от Близкия изток, а не от Европа. Това коментира в „Денят започва“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Удължава се срокът на противоепидемичните мерки

Изискването за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения се удължава до 16 ноември. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването.

Валери Симеонов: До април 2021 оградата спираше мигрантите, после я занемариха

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов – 3“ Валери Симеонов коментира пред Радио Пловдив състоянието на оградата по границата в Турция и убийството на граничния полицай от Елхово.

Костадинов след консултациите: ДПС не отговаря на българската конституция като партия

Ние не знаем на кого ще бъде връчен третия мандат. Хипотетично е възможно и да не се стигне до него, но ще водим разговори с всички, които присъстват в Народното събрание. Това заяви пред медиите лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след консултациите при президента.

Енергийният министър в НС: Доставките на газ са обезпечени

Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и криза в този сектор не се очаква. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване в парламента относно доставките на газ за България от 27 април 2022 г. досега.

По думите му към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове, уточни БТА.

Кабинетът одобри нови над 6,7 млн. лева плащане за хотелиерите, приютили украински бежанци

Министерският съвет прие решение за одобряване на помощ на допълнително одобрени кандидати по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България” и Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма за 2022 г. за финансиране на разходи по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България”.

БСП и ПП искат минималната заплата да е 50% от средната

Служебният кабинет не внесе предложение за бюджет, а за удължаване на сегашния, но това означава замразяването на доходите в условия на растящи цени. Затова предлагам парламентарните групи да внесат предложения, които да се приемат между четенията. Предлагаме минималната работна заплата да е 50% от средната, тоест 850 лева, да се запазят ваучерите и да не се намаляват от 200 лева. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители на „Продължаваме промяната“ за предложенията за бюджета за догодина.

Втората група, към която сме се насочили, са децата, младежите, младите семейства – безплатни лекарства и учебници за децата, струва 180 млн. Да направим така младите до 26 години да бъдат освободени от доходите. Това е най-трудният период за един млад човек, като почнат работа да не търсят реализация в чужбина, заяви Корнелия Нинова.

Депутатите се скараха за убития граничен полицай

Спор в парламента за това чия е отговорността за убийството на граничния полицай на границата ни с Турция, съобщи БНТ.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите; изходът от надпреварата за Сената не е ясен

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите; изходът от надпреварата за Сената не е ясен, като засега двете водещи американски партии са спечелили по равен брой места, показват последните резултати от произведените вчера в Съединените щати междинни избори за Конгрес, съобщиха местни телевизии. По данни на Си […]