Важните новини във ФАКТИ на 22.06.2022 г.

NetNews

Правителството падна

Правителството на Кирил Петков не оцеля след вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Костадин Костадинов пред ФАКТИ: Време беше управлението да отиде в историята

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов говори пред ФАКТИ, след като кабинетът на Кирил Петков падна. При гласуването на вота на недоверие, който бе внесен от ГЕРБ-СДС, 123 депутати гласуваха „за“, а 116 „против“.

– Г-н Костадинов, опозицията гласува монолитно и очаквано при вота на недоверие…
– Разбира се, че вотът на опозицията бе очакван. Просто не прави чест на някои медии в България, че се поддадоха на елементарните лъжи и манипулации на представители на управляващото доскоро мнозинство. Те твърдяха, че ще има купени още и организирани депутати, които ще получават удовлетворение единствено и само заради своите принципи. Видя се, че въпреки всички тези опити да се състави ново мнозинство, в крайна сметка политическата логика надделя. А тя е, че няма как едно правителство, което тръгва срещу собствения си народ и в рамките на 6 месеца предизвика верига от политически кризи, да продължи да управлява по този начин. Време беше да отиде в историята, където му е мястото.

– Депутатите от „Има такъв народ“ не се поддадоха. Очакваше се, че сред тях може да има такива, които да подкрепят кабинета…
– Забележете за какво говорим: „… не се поддадоха“. Все едно говорим за някакъв рекет, за изнудване, че някой не се бил поддал. Да, вие отразявате ситуацията такава, каквато е. Дори самите думи, които използваме, несъзнателно показват дъното, в което е затънала българската държава. Затова ние повтаряме вече 6 месеца, че това правителство няма необходимите качества да управлява нашата държава. Най-доброто решение за изход от политическата криза са избори на есен, на които българският народ да отиде като на референдум за своето бъдеще. Ние вече 33 години сме в състояние на историческа безизходица. Безизходица, за която ни казват, че е цивилизационен избор. Няма как да е избор, след като в рамките на 30 години сме загубили 1/3 от населението и сме ес превърнали в най-бързо изчезващата държава. Държава, която разчита на внос да се прехранва, в която собствените ѝ деца не виждат бъдеще и търсят начин да емигрират. Това не е цивилизационен избор, това е геноцид. Ние, от „Възраждане“, затова съществуваме в българската политика, за да предложим реална алтернатива за бъдещето на България, която представлява самостоятелно управление на България. Подчертавам – самостоятелно.

– Нов кабинет в рамките на този парламент възможен ли е?
– Не. Категорично няма как да се случи нов кабинет в рамките на този парламент.

– Един депутат от вашата партия не участва във вота. От какво бе продиктувано това?
– Жената има тежък медицински проблем. Миналата седмица дойде за гласуването от Пловдив, но тя е в болничен от 30 май, защото има скъсан менискус и усложнения. Тя е активна в профила си в социалните мрежи и можете да видите за какво става въпрос.

– Днес имахте и митинг до парламента…
– Да, така е. Но искам да уточня нещо важно. Нашият протест приключи по-рано, защото се оказа, че има и протест на превозвачите заради високите цени на горивата. В един момент отнякъде се появиха много хора. Дойдоха си като група. И като разбрахме за какво става въпрос, защото ни се обадиха, ние прекратихме веднага митинга, но не сме си тръгнали заради ДПС. Няма кадър, на който се виждат хора на „Възраждане“ и ДПС заедно, каквато информация се появи в медиите.

Нинова: Един вот на недоверие няма да ни спре

„ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ направиха безпринципен сбор. Един вот на недоверие няма да ни спре“, заяви Корнелия Нинова след като правителството беше свалено с вот на недоверие.

Крум Зарков пред ФАКТИ: България има нужда от качествено, компетентно и почтено управление

България има нужда от качествено, компетентно и почтено управление. Започва конституционната рулетка. Парламентът ще работи още няколко седмици, в които трябва да се приеме бюджетът. Но вероятността за нови избори е изключително голяма. Това обяви пред ФАКТИ депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, след като кабинетът на Кирил Петков падна. При гласуването на вота на недоверие, който бе внесен от ГЕРБ-СДС, 123 депутати гласуваха „за“, а 116 „против“.

Относно нов кабинет в рамките на този парламент, Крум Зарков не се наема с прогнози.
„Първият мандат ще отиде в „Продължаваме промяната“, така че те ще имат отговорност да ангажират нов кръг от преговори, ако такива въобще са възможни. Но към момента по-вероятно изглежда да се отива на избори“, обясни Зарков.

Попитан колко е готова БСП за избори, той каза, че това е тема, която трябва да се проведе вътре в партията.

Относно очакваното гласуване, включително и от депутатите от „Има такъв народ“, срещу кабинета, Зарков смята, че това е било ясно още преди седмица, когато се е разпаднала управляващата коалиция.

„Предвид събитията около коалицията много по-вероятно бе да се случи това, което се случи. Такава бе политическата логика. Но да се надяваме, че това ще е за добро и ще донесе по-добро управление. Всяка една от политическите сили, които са представлявани в този парламент, трябва да е наясно с отговорността, която поема. Не само защото сме в кризи, а защото България има нужда от качествено, компетентно и почтено управление“, завърши той.

Асен Василев: Вървим към нови избори септември месец

Вицепремиерът в оставка Асен Василев обяви пред бТВ, че „Продължаваме промяната“ вече започва да се готви за избори, след като вотът на недоверие мина в НС и кабинетът „Петков“ бе свален със 123 гласа „за“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Черният телефон“ далеч не е най-добрият филм на Итън Хоук, но новото му амплоа му отива (ТРЕЙЛЪР)

Пореден ден в Холивуд, в който хитов роман получава своята екранизация, но за разлика от друг път тук резултатът не е възможно най-добрият. „Черният телефон“ просто не разказва с достатъчна дълбочина историята, която несъмнено има нужда от своите детайли. Връщаме се в средата на миналия век в малко градче, където […]