Важните новини във ФАКТИ на 30 юни

NetNews

Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за „По света и у нас“.

Русия определя действията на правителството като безпрецедентни, предаде БНТ. Посланик Митрофанова е била приета в българското Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите.

Кирил Петков към Митрофанова: Оттегли нотата си

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Генчовска в скандал: Не съм подписвала нотата за изгонването на 70-те руски дипломати

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати.

На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера”.

Външният министър Теодора Генчовска пристигна направо от летището в Народното събрание.

Там бе свикан Председателски съвет заради нотата на руския посланич Елеонора Митрофанова. С нея се иска ултимативно отказ от прогонването на 70 дипломати от посолството на Руската федерация, в противен случай Москва паши да закрие мисията си тук и така да скъса дипломатически отношения със София.

Румен Радев: Няма да има КСНС за изгонените руски дипломати

Президентът няма да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати, както настояха от левицата. Това съобщи Румен Радев.

„Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Да напомня, че органът, който контролира МС, е българският парламент“, уточни държавният глава.

Той уточни, че в президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС за руските дипломати.

Лоша новина за шофьорите – без 25 ст. отстъпка за горивата от 1 юли

Предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник, съобщават от асоциацията. От там посочват, че ще се съобразят със законоустановената процедура.

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание държавната помощ няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 година, както бе предвидено в проекта.

Поредната актуализация на бюджета мина през пленарна зала

Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност. Това коментира в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев.

Депутатите приеха актуализацията на бюджета, в която са заложени компенсациите за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Без спорове бяха приети предложенията за увеличение на тавана на държавния дълг – от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв.; за вземане на държавно гарантирани заеми от „Булгаргаз“ и „Булгартансгаз“, както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съпругата на Зеленски: Руснаците крадат децата ни

Руските сили крадат украински деца, каза първата дама на Украйна Олена Зеленска пред италианската телевизия в четвъртък, предаде агенция АНСА. За предаването „От врата до врата“ тя каза , че това е военно престъпление и Киев ще ги върне. „Ще се опитаме да върнем всички деца в Украйна“, каза тя, […]