Василев: Трябва да имаме независима зелена енергия, но на цена, поносима за гражданите

NetNews

Да, трябва да имаме зелена енергия, която да е независима, но трябва изключително внимателно да се погледне на структурата на енергийната система, да се подсигурим, че имаме достатъчно базов товар. И да знаем, че имаме устойчива енергия на цена, поносима за гражданите. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във видеообръщение по време на конференцията – „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, съобщават от businessnovinite.bg.

Василев подчерта, че е изключително важно да произвеждаме енергия от собствени ресурси. Според него да се гледа на зелената сделка като идеология, е изключително грешно.
„Ако говорим за слънчева и вятърна енергия, то тя не може да се използва за базов товар. Съответно, когато ни трябва електроенергия вечерта през зимата ние трябва да имаме начин, произведената зелена енергия, произведена в друг момент, да бъде запазена и използвана, когато ни трябва. Или трябва да имаме достатъчно базов товар, който трябва да поеме този зимен пик в потреблението“, обясни той.

По думите му разходите за производство на енергия от слънце и вятър са спаднали драматично, но към тези разходи трябва да се включат и тези за съхранение на тази енергия.
„Трябва да се подобри значително свързаността между системите на различните държави. Само така може да се използва енергията където и когато е необходима. Няма политиката да води енергийната стратегия на страната, а тя ще бъде водена от икономиката и физиката – какво е възможно да се случи и какво е икономически разумно“, добави той. „Преходът от въглища към газ щеше да е много скъп“

„Изключително важно е в този зелен преход да продължим да произвеждаме енергия така. Слава Богу не се случи идеята, както се обсъждаше, да минем от въглища към природен газ и оттам към зелена енергия. Това би направило две огромни грешки – щяхме да платим два пъти за енергийния преход. Един път от въглища към природен газ и после към зелена енергия. Второто е, че това би ни поставило в директна зависимост от вносни енергоизточници, независимо откъде ги доставяме. Така че е изключително важно този преход към по-зелена енергийна система да стане по-внимателно, постепенно и да запази независимостта на енергоизточниците“, каза Василев.
„В България има много силно изразен потенциал за слънчева енергия. Той ще ни помага да решим проблема с производството на електроенергия от въглища. Просто през зимата слънцето не произвежда толкова енергия и тогава ни трябват въглищните централи. Ако погледнем Плана за възстановяване ние намаляваме употребата на въглищните централи, но запазваме пълния капацитет, за да ги използваме тогава, когато са ни най-необходими. По същата причина имаме ПАВЕЦ „Чаира“, която пък ни позволява да складираме енергията и да я използваме, когато ни потрябва“, каза още Василев. Той подчерта, че в самия План за възстановяване е заложен изключително голям комплекс от батерии.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Киев се опасява, че призракът на „умората от войната“ може да подкопае решимостта на Запада

Докато инвазията на Русия в Украйна преминава в четвъртия си месец, официални лица в Киев изразяват опасения, че призракът на „умората от войната“ може да подкопае решимостта на Запада да помага на страната им да отблъсне агресията на Москва, пише в свой материал авторитетната агенция Associated Press, цитира dariknews.bg. САЩ […]