Васил Велев: Бизнесът у нас се влошава

NetNews

Бизнес средата у нас се влоши допълнително заради COVID-19. За това предупреди в интервюто си в предаването "Неделя" 150 по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той настоя за свикване Националния икономически съвет за подкрепа на бизнеса. Бизнесът иска равни условия с останалите бизнеси в Европа. „Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното.“, коментира Велев.

За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-скъпа цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев.

По думите му цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР – 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица.

Според него новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, по мнението на Велев.

Според Велев трябва да има цялостен план за прехода. „Малко бодро е изказването – няма риск от загуба. Има риск.“, предупреди Васил Велев.

Той отчете, че предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост. „Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат.", каза още Васил Велев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Делфин се самоуби заради съкрушителна раздяла

Това е една сърцераздирателна любовна история, но в същото време необикновена, защото се разказва за невъзможна любов – между човек и… делфин, разказва "Сън". Делфинът Питър се влюбил в красива жена. Но когато двамата се разделили, той бил толкова съкрушен, че отнел живота си. Шестгодишният делфин изпитвал силни чувства и […]