ВАС върна „Атака“ в „Обединени патриоти“

NetNews

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари 2021 г, с което са извършени промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Административно дело № 1271 от 2021 г. беше образувано пред ВАС по жалба на политическа партия „Атака“. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

С решение № 1962-НС от 28.01.2021 г. ЦИК е:

– извършила промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017г., като е заличила от състава на коалицията партия „Атака“;

– извършила промени в името на коалицията, както следва КП „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“;

– анулирала удостоверение №1 от 6 февруари 2017г. на ЦИК и е издала ново удостоверение с вписване състава на коалицията след извършените промени. Като фактически основания за това решение ЦИК е посочила заявление, подадено на 27.01.2021г. от представляващия коалицията Красимир Каракачанов.

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ е регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. В сроковете по чл. 144, ал. 1, ал. 5 и ал. 6 от Изборния кодекс (ИК) не са извършвани промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Изборите, за които е регистрирана посочената коалиция са произведени на 26 март 2017г. Предвид на това сроковете, в които може по реда на чл.144 от ИК да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече – изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която разпоредба е основано оспорваното решение.

Освен изложеното, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да беше подадено в сроковете на чл. 144 от ИК, искането на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ пак би било неоснователно. Това е така, защото според чл.144, ал.1 от Изборния кодекс е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. В случая представеното към заявлението „решение за промени в състава на коалиция“ не удостоверява напускането на ПП "Атака".

Съгласно т.4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, решенията на коалицията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на ПП "Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава ѝ – НФСБ и ВМРО.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Аптеките в САЩ ще предлагат ваксини срещу коронавируса

Белият дом ще започне нова програма, предвиждаща да бъдат изпратени ваксини срещу коронавируса директно в аптечната мрежа. Тя ще бъде задействана от идната седмица, а целта е да бъде разширен достъпът на американците до препаратите. Това съобщи съветник в Белия дом, цитиран от Ройтерс. Координаторът в екипа на президента Джо […]