ВВВУ „Г. Бенковски“ започва обучение на спешни екипи

NetNews

Във Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ започва обучение на екипи, които са част от своевременното изграждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), съобщи БНР.

Специалистите отбелязват, че страната ни е единствена в Европа, която няма такава система. До края на годината се очаква и първият медицински хеликоптер.

Медицинските хеликоптери биха спомогнали за намаляване на жертвите – например при пътни инциденти с 25-30%, казват експерти в тази област. Статистическите данни сочат, че спешната помощ е най-ефективна през първите 60 минути след получаване на тежки наранявания.

ВВВУ „Г. Бенковски“ и Медицинският университет в Плевен ще си сътрудничат в обучението на парамедици за действие в извънредни ситуации и за подготовката им в летателен режим за оказване на първа помощ. Има подписан Меморандум за съвместна работа. Има и създадени условия във Висшето военно-въздушно училище обучението да започне още тази есен, казва неговият началник бриг. ген. Юлиян Радойски.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Най-големият плюс от „продуктовата сделка“

С близо 6% е поевтиняло зърното на световните пазари в резултат на подписването на „продуктовата сделка“. Днес цените са по-ниски, отколкото бяха преди сделката“, каза Ребека Грийнспан, генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). На 22 юли в Истанбул бяха подписани многостранни споразумения за премахване на […]