Вдигат паметник на Индже войвода в боляровкото село Попово

NetNews 2

Паметник на Индже войвода предстои да бъде монтиран в село Попово, съобщават от община Болярово. За изработката му общината е ангажирала тополовградския скулптор Христо Дюлгеров. Той е автор на монумента на Кара Кольо в родния си град и е израснал с легендите за Индже войвода и неговия знаменосец.


Тази година се навършват 200 години от геройската кончина на Индже войвода в боевете с османските башибозуци при Скулени, на река Прут. Годишнината ще бъде отбелязана достойно и в родното село на майката на Индже – боляровското село Попово, където се смята, че е роден и войводата. Вече е учреден и Инициативен комитет по този повод, оглавяван от кмета на общината Христо Христов, заместник-кмета Нина Терзиева и кметския наместник на Попово Ангел Апостолов.

Открай време жителите на село Попово и община Болярово почитат паметта на Индже войвода. Дворът, където е била къщата му е известен и е отбелязан с голям гранитен блок и паметна плоча.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

2 thoughts on “Вдигат паметник на Индже войвода в боляровкото село Попово

  1. Майка му е родена в Сливен.Баща му е от село Попово.От местни хора съм слушал ,че има родство с Бимбеловите родове…Майка му се казвала Пена и има вероятно родство с Хаджи Димитровия род от Сливен и разпръснатото село Асеновец,намирало се до Язовир Асеновец…
    Генчо Иванов Генов
    ДСМ 0895351126

  2. Майка му Пена е от Сливен.Баща му е от село Попово.Майка му има вероятна родствена връзка с Хаджи Димитровия род,чиито корени са от село Асеновец ,разпръснато от турците.То се намирало до язовир Асеновец.
    Баща му е от Попово и има родство с Бимбеловите родове от село Стефан Караджово…
    Генчо Иванов Генов телефон 0895351126

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Експеримент за влиянието на тъмната тема на екрана на смартфона върху автономността на устройството

Специалистите казват, че основните предимства на използването на тъмната тема при работа със смартфон са повишеният комфорт при работа през нощта и увеличаването на живота на батерията на устройства с OLED дисплеи. Използването на тъмен екран в стая със слаба светлина наистина намалява натоварването на очите на потребителя и не […]