Велев: Няма мерки за компенсация и ръст на износа

NetNews

В момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ. По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиера Асен Василев.

„Отчетеният ръст на експорта е горе-долу какъвто е ръстът на цените, т.е. в натура има ръст само в секторите енергетика и отбранителна индустрия. Другото е ръст от цените, т.е. става дума за промишлена инфлация. Инфлацията по цени на производител е 36% към месец март, а към април е дори по-висока. Още статистиката не е съобщила. Цените за бита са 12,4% ръст на годишна база за март“, поясни той пред бТВ.

Васил Велев подчерта, че причината и за двата ръста са „ненавременните и недостатъчни компенсации на свръхвисоките цени“.

„От предприятията се изземват доходи, изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании. Европейската комисия казва, че мерките за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Ние трети месец изпадаме в една и съща ситуация. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че подкрепата ще продължи за април и ще направим веднага работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес сме 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е“, заяви председател на АИКБ.

На въпрос дали е поносимо увеличението на цената на природния газ, която беше обявена късно снощи от КЕВР, Велев заяви: „Това увеличение можеше да не се случи. Обратно, би следвало цената да се намали. Сега получаваме същия „недемократичен“ руски газ само че през Гърция на по-висока цена, от което ще платим около 100 милиона повече всички българи – граждани и бизнес. Тези пари ще се разпределят между „Газпром“, Гърция и посредниците“.

Той подчерта, че не е важно откъде идва природният газ. „За бизнеса е важно да има сигурна енергия на достъпна конкурентна цена“.

Велев уточни още, че обявеното увеличаване от КЕВР с 14% всъщност е увеличение с 30%. „Беше казано, че ще имаме по-евтин газ, а имаме по-скъп. За това едно от искането на протеста е тази грешка на управлението да бъде компенсирана. Но най-важното ни искане е да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да има предвидимост и за да няма такава инфлация. Ние имаме като страна по-висока от средната за Европа инфлация и по-нисък ръст на БВП, именно поради тези грешки и защото няма трайно решение“, подчерта Васил Велев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Канцлерът: Русия няма да промени позицията си за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Москва не възнамерява да променя позицията си по отношение на Украйна. Изявлението му идва ден, след като проведе разговор по телефона с руския президент Владимир Путин Русия „не е постигнала нито една от целите, споменати в началото на военната операция“, обясни Шолц в интервю […]