Вест от Великобритания

NetNews

Преди няколко дни, на 1 август беше затворен атомният реактор Хинкли Пойнт в Сомерсет, Великобритания, построен и въведен в експлоатация преди 46 години.

Нека да припомним как бяха ликвидирани четирите реактори на АЕЦ „Козлодуй“: На 29 ноември 1999 г. външният министър Надежда Михайлова и комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген подписват т.нар. Меморандум за разбирателство. От документа става ясно, че правителството на Иван Костов приема, че четирите малки блока не отговорят на “високите стандарти за ядрена безопасност в контекста на разширяването на ЕС” и се “ангажира окончателно да затвори блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй” в най-ранните възможни срокове”. Меморандумът не е задължаващ документ, на за българските политици, включително за следващия премиер Сакскобргготски е. И съответно първи и втори реактор в АЕЦ „Козлодуй“, които бяха построени и въведени в експлоатация през 1975 г. бяха затворени през 2004 г. – след 29 години живот, под външен натиск от български политически слагачи. Трети и четвърти реактори, построени и въведени в експлоатация през 1980 и 1982 г. бяха затворени през 2006 г., след 32 и 34 години живот. Миглена Кунева, едно от главните действащи лица в тази драма, беше казала, че били от „чернобилски“ тип. Въпреки, че по мнението на видни български експерти тези реактори имаха още много години живот.

След време ще бъдат затворени и пети и шести блок и ще настъпи краят на българската ядрена енергетика. Защото никой, нито една партия не настоява за построяването на ядрената централа „АЕЦ „Белене“, за която имаме сертифицирана площадка, изградена инфраструктура и платени милиарди лева и доставени два реактора, които стоят опаковани. Никой не отваря дума за това, нали са руски, а щом са руски значи не може. Русофобията, насаждана отвън и от вътрешни политици и политанализатори- „доларджии“, на хранилка на разни финансирани чужди правителства фондации и неправителствени организации, е затъмнила мозъците на българските политици от всички цветове. Боят се като дявол от тамян да не ги обявят за русофили или „рубладжии“.

Ето колко години, някои държави използват своите ядрени централи:

През 2018 г. американците затвориха ядрения ректор Ойстер Криик, 49 години след постояването му.

В Швейцария, ядреният реактор Безнау 1 влиза в експлоатация през 1969 г. , а Безнау 2 през 1972г. и още работят, първият вече 53 години а вторият- 50 години.

Ядреният реактор Кола близо до Мурманск, от „чернобилски“ тип е въведен в експлоатация през 1973 г. и се предвижда да работи до 2033 г.- цели 60 години! Реакторът Кола 2, построен през 1975 г. ще работи до 2034 г.- 59 години.

На този фон, не е ли ясно, че онези, които закриха четирите български ядрени реактора би могло да бъдат обвинени в национално предателство?

Макар и символично. Никой никога не им потърси сметка и никой няма и вече да го направи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Защо не трябва да шофирате с неравномерно напомпани гуми?

Шофьорите не винаги следят внимателно нивото на налягането в гумите. И не всяка кола има вградени сензори или индиректни електронни системи за управление, базирани на показанията на ABS , което затруднява надеждното определяне на малки разлики вариращи м диапазона от половин атмосфера. Според стандартите разликата в налягането в гумите може […]