Взимат повторни проби за чума по овцете в Болярово

NetNews

Три години след съмненията за чума по овцете в Болярово, случаят е все още неразрешен.

Служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков участва днес във взимането на повторни проби от стадото на Ана Петрова от Болярово. Случаят нашумя преди 3 години, когато заради съмнения за чума, ветеринарните власти решиха да унищожат овцете от фермата в Странджа. Стопаните обаче отказаха достъп на инспекторите за взимане на проби и унищожаване на животните.

Три години по-късно в стадото на Ана Петрова няма умрели животни, а Върховният административен съд призна окончателно, че чума не е доказана, съобщи БНТ.

Днес ще бъдат взети по четири проби от всички 170 животни. Очакванията са да бъде установено наличие на антитела от заболяването.

С днешните действия земеделското министерство иска да възстанови статута на България като страна без наличие на чума по овцете, тъй като към момента търговията с животните и продуктите от тях в страни от Европейския съюз е забранена.

Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, в Монпелие и още една лаборатория в Германия, която очакваме да потвърди неналичието на вируса, защото няма обективни причини 3 години поред това стадо да се възпроизвежда, да има репродуктивен процес, когато има такова заболяване, каза д-р Крум Неделков, заместник министър на земеделието, храните и горите.

Аз съм сигурна, че животните ми са здрави, просто дано не измислят някоя магария. Казвам ви го откровено, просто ако направят нещо пак… аз съм сигурна че пробите ще излязат отрицателни, няма как да са положителни, каза стопанката на овцете Ана Петрова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

За 15 минути детектор отчита дали в помещението има коронавирус

С помощта на „Covid-детектор“ може да бъде установено дали в дадено помещение има частици на коронавирус или не. Разработката е на британски учени. Големината на уреда е една идея по-голям от димен детектор. Той може да бъде полезен в офиси, детски градини, класни стаи, самолети и старчески домове. Процентът на […]