Вигенин с прогноза, че на 8 декември може да има правителство

NetNews

„Ако всички партии подкрепят договореностите, още в първия работен ден на следващата седмица може да бъде представен кабинет, който да бъде одобрен и да започне работа” – това казва зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в интервю за в. „24 часа”. Прогнозираната дата е 8 декември.

„На този етап не планираме да предлагаме като наш представител министър от служебното правителство. Единственото условие, коментирано на предварителния етап, е да не се допускат компрометирани хора, за които има съмнения за корупция”, обяснява избраният за депутат от Ямбол от листата на БСП за България.

Попитан за участието в преговорите на лица, свързвани с правителствата на Станишев и Жан Виденов, Вигенин коментира така: „Ние сме партия с история. Водещи на екипите бяха млади хора, но когато преговаряш за правителствена политика, нормално е да използваш и опита на хора, които са били министри”.

Относно разпределението на участието на хора от 4-те преговарящи партии в новия кабинет, той казва: „Ясно е, че спечелилата партия има право да посочи министър-председател и ще има основна роля в правителството”. В същото време прави уговорката, че „за да бъдат разпределени справедливо отговорностите за управлението, логично е да бъдат отчетени две неща: първо, къде съответната партия има силна експертиза и кои са ѝ приоритетните политики, и второ – относителната тежест на партиите в Народното събрание”.

Кристиан Вигенин признава, че някои от обсъжданите политики няма как да се реализират в първата година и уточнява: „Там, където не може да се постигне компромис, да се прецени дали мерките да останат под черта и да бъдат реализирани в бъдеще, когато се види реалното състояние на бюджета и икономиката”.

По думите му, голяма чаcт от социалните мерки, предложени от БСП, са били възпpиети, но по дpyги се преценило, че към момента или бюджетът не може да cи ги позволи, или „не знаем доcтатъчно за cъcтоянието и пpогнозата за pазвитие на икономиката”.

От казаното в интервюто става ясно, че лансираната от БСП мярка за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. няма как да се случи с бюджета за 2022 г., тъй като изисква значителен ресурс, с който към момента партиите не можели да се ангажират.

Постигнато било съгласие за значителен ръст на средствата за раждане на второ и трето дете, подпомагане на майките студентки, за безплатните детски градини…

Ако има споразумение между 4-те преговарящи партии, още тази седмица ще започне разговорът по структурата на Министерския съвет, допълва още Вигенин.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Аварийните ремонти на ВиК Ямбол днес

От ВиК Ямбол информират, че поради отстраняване на аварии, днес е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За град Ямбол : – пресечката на ул.“Братя Миладинови“ и ул.“Радецки“; – ул.“Кабиле“. За община „Тунджа“: – с. Победа. За община Стралджа: – с. Иречеково.