Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: И Спецпрокуратурата, и Спецсъдът са оръжие на корупцията

NetNews

„Лаура Кьовеши предният път, когато дойде в България и бе далеч от Европейската прокуратура, още тогава даде ясно да се разбере, че тя не би се видяла с никого по никакъв повод, ако той участва в политиката Разочарованията се дължат на некомпетентност“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

„Българинът очаква ефекта „вълшебна пръчица“. Тоест идва Лаура Кьовеши, щрак и ни решава всичките проблеми, което няма как да стане“, допълни той по отношение на посещението на Кьовеши и очакванията на част от българите към нея и конкретното нейно посещение.

„Идването на Лаура Кьовеши сега, първа държава в ЕС, в която въобще дойде, има огромно значение, което обаче не беше разбрано по простата причина, че у нас продължава ефектът „вълшебна пръчица“ да дрънчи в главите на всички. Лаура Кьовеши дойде у нас по две причини – първо, ние сме най-най-най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това е основната причина. Тя дойде заради това. Втора причина – Гешев реши да се направи на мъж, което някак си не му се получава. На селския мегдан с бабаитите в кръчмата, може би си мъж, но на фона на правото и правосъдието ти си никой. Жалък червей. Гешев си позволи да откаже да изпрати прокурори, каквито трябва. Той изпрати каскети и естествено Европейската прокуратура ги отхвърли, и Лаура Кьовеши дойде да удари с крак по масата и да каже, че всъщност българската държава, не Прокуратурата и каскетите – не могат да направят такова нещо. И, както видяхте, Гешев се сгъна на секундата”, заяви още адв. Хаджигенов.

„Благодарение на протеста миналата година стана ясно, Европа най-накрая разбра, че дребна, незначителна България с мижавите кражби на евросредства, всъщност дърпа целия Евросъюз назад и бърка в джоба на всеки един европейски гражданин – не само в моя и вашия джоб. Аз съм сигурен, че най-много сигнали са подадени от България, само ние сме подали десетки“, каза адвокатът от „Отровното трио“/

„Това, което схванах от пресконференцията е, че всъщност ситуацията дори не е хаос, а пъклен ад, корупционен ад, създаден от ГЕРБ. Няма нищо общо с правосъдието това нещо. Всеки е крал, колкото се може повече и колкото е по-високо, то толкова повече краде. Ето, Влади Горанов си е купил офиси за 800 000 и вече няма да коментира. Същият този човек преди няколко години не можеше да живее с „жалката“ депутатска заплата, защото имал деца и семейство“, каза адвокатът по повод днешната пресконференция на служебното правителство.

„Подозирам силно, че ще има втори доклад, защото американците са като питбул в това отношение. Захапят ли нещо, не пускат, и тръскайки чувала ще изпаднат още неща”, коментира той в контекста на санкциите за български граждани по закона „Магнитски“, а след това продължи така: „Това е работата, която ще свърши Европейският съюз, Европейската прокуратура и американците по „Магнитски“. Останалото обаче е наша работа. Ние сами трябва да си махнем каскетите, сами трябва да си реформираме Прокуратурата, сами трябва да направим правосъдието истинско и работещо правосъдие и тогава всичките тези неща ще бъдат просто бонус. И да, те ще ни помогнат, но това е наша вътрешна работа“.

„Бойко Рашков директно потвърди документите, които ние му дадохме. Една седмица преди това ние обявихме колко души са подслушвани и тогава казах, че 99/100 съм сигурен, че са дадени от Специализирания съд. На другия ден Специализираният съд и председателят му Мариета Райкова казаха: „Няма такова нещо“. Седмица по-късно в БНТ ние извадихме номерата на разрешението, които е дал. А!? Специализираният съд. Колко хубаво. Изведнъж „Няма такива неща“ се превърнаха в „Те са законни“. Колко са законни е друга тема, защото престъпления и масови безредици няма.

Обръщам внимание, че ние представихме документи от едно място, а са замесени, както в самото начало предполагах, всички възможни служби, плюс „Вътрешна информация“, което е правен абсурд, защото няма замесени служители на МВР. Тоест Гешев е използвал всички. Бившият шеф на „Вътрешна информация“ (б.р. става въпрос за Стефан Банков) е съкурсант на Гешев. Сигурен съм, че това е съвсем случайно (б.р. казва го с подчертана ирония). Изведнъж „Вътрешна сигурност“, чиято работа е да следи за корупция в МВР и никъде другаде, подслушва граждани, подслушва опозиционни политически лидери. И не само това – работят по тероризъм.

Ние „Отровното трио“, в качеството си на граждански активисти, водейки протест, срещу нас е образувано дело за тероризъм, организирана престъпна група за създаване на масови безредици, финансирана от Васил Божков с прякор Черепа, с цел насилствено сваляне на властта. Така пише в документите, които предоставих на Бойко Рашков. Това като логическа конструкция е безумие, а като правна не може да съществува. Въпреки всичко, има образувани такива дела. Едно общо срещу „Отровното трио“, едно специално срещу мен, плюс срещу всички останали, за да можем да бъдем подслушвани и следени. Tихомир и Настимир са част от тази верига (Тихомир Василев от „Изправи се.БГ“ и лидерът на Волт Настимир Ананиев). Но тук влизат и лидерите на „Демократична България“, на „Зелено движение“, на „Изправи се“ – Мая Манолова и хората около нея. Предполагам, че всички опозиционни партии, плюс БСП, са закачени“, каза адв. Хаджигенов относно подслушването на обикновени граждани и политици от службите на старата власт.

Адвокатът бе категоричен, че тази информация е безполезно да се дава на главния прокурор Гешев, защото той може само да я „смачка“.

„Това, което можем да направим сега, е в следващия Парламент да образуваме временна комисия и ние ще го направим, и ще свършим работата на Прокуратурата, докато успее Народното събрание да реформира Прокуратурата – да махне Гешев и Специализираната прокуратура, и тогава вече в рамките на нормалната истинска Прокуратура ще се проведат разследвания, ще се повдигнат обвинения срещу Гешев включително“, обяви той.

„Бойко Рашков също е един от подслушваните, между другото, в качеството му на преподавател в УНСС“, вметна адв. Николай Хаджигенов.

Лили Маринкова изрази мнение, че бившият съветник на президента Пламен Узунов изглежда изключително подходящ за следене и записване, за да могат записите след това да бъдат използвани от Прокуратурата. Спомена и питането от страна на служебния правосъден министър Янаки Стоилов дали камерите на срещата между Узунов и бившия шеф на Софийската митница Петко Петков са охранителни или различни от охранителни, което адв. Хаджигенов коментира така: „Ще ви кажа как се разбива мафиотска групировка – някой говори отвътре, някой изнася доказателства отвътре. Откакто прескочихме площада и влязохме в политиката, тъй като аз имам специфична професионална репутация, съм виждал всякакви хора, които ми носят всякаква информация, всякакви доказателства, документи. Това са мръсни хора, хора, които са били в играта под една или друга форма, които сега изживяват някакъв катарзис, искат да помогнат, или пък са обидени, или просто са застрашени и искат да се защитят. Как мислите събираме доказателства за престъпната дейност на правителството, управлявало 12 години? Това е начинът. Аз не оправдавам Узунов, защото въобще не знам какво е правил там и защо се е виждал с Петков, но аз се поставям в тази ситуация – ами, аз го правя всеки ден това, при мен идва някой. По същия начин получих и част от документите, които предоставих на Бойко Рашков“.

След това разговорът премина към очакванията от работата на служебното правителство до края на мандата му. „Аз очаквам да продължат – и Бойко Рашков, и Янаки Стоилов, и министърът на икономиката (б.р. Кирил Петков), и министърът на културата (б.р. проф. Минеков). Той (б.р. Минеков) за добро или за зло – зло, ако си от страната на ГЕРБ, влезе в ролята на нещо, което принципно не следва да е министърът на културата. Влезе в ролята на проверяващ. И каква изненада – защото проф Минеков кълве културата от твърде много години, знае къде са слабите места, ги започна по домова книга. Това трябва да продължи – дори да имат само още един ден, за да може ние – следващото Народно събрание, да започнем с летящ старт точно от там“, каза по темата адв. Хаджигенов.

„Изключително съм доволен от изказването на Рашков днес, който каза, че ще ги даде на следващото Народно събрание, защото той също е осъзнал, че тази Прокуратура не става и следващото НС може да направи това, което не може Прокуратурата. Не изцяло, разбира се, но това ще е добър ход. Тоест могат да подадат топката на нас и ние да продължим от там. Това е правилното нещо на този етап, защото ние нямаме кой знае какъв избор, докато не ликвидираме Каскета от Прокуратурата“, допълни той.

На въпрос за естеството на специализираното правосъдие у нас, адв. Хаджигенов отговори така: „Специализираната прокуратура и съд са оръжие за защита и оръжие за нападение. С тях те крадат кюлчетата от филма „Осемте джуджета“. Това се случва в двора на Специализирания съд – в двора! Прокурори от Спецпрокуратурата разменят кюлчета, товарят пачки, подписват документи“. „И Спецпрокуратурата, и Спецсъдът оръжие на корупцията. Премахнем ли тях, ние сме отнели възможността на корупцията да се брани. Тогава нормалната Прокуратура ще може да си свърши работата“, категоричен беше той.

В края на разговора адв. Хаджигенов изрази мнение, че Специализираният наказателен съд всъщност не работи срещу корупцията, защото на практика няма нито една влязла в сила присъда за корупция по „високите етажи“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F826050474713957%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020: Хърватите се чудят каква трябва да бъде позицията на Модрич на терена

Лука Модрич игра много изнесен напред в мача срещу Англия на Уембли и остана изолиран от играта на тима. Логично Англия спечели с 1:0. Загубата срещу „трите лъва“ в първия мач от група „D”, провокира съмнения в Златко Далич, относно позицията, на която трябва да играе халфът за националния си […]