За изчезналите 9 милиона от НДК и Мирослав Боршош – Симеон Ставрев пред ФАКТИ

NetNews

„Историята на Мирослав Боршош до встъпването му в длъжност като изпълнителен директор на НДК е доста интересна и тук са преките връзки с Делян Пеевски. Всички знаят Делян Пеевски, но дори да го зачеркнем – Делян Пеевски е от списъка на „Магнитски““. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев, който говори за лицето Боршош и неговото слабо управление (б.р. меко казано) на Националния дворец на културата (НДК).

Връщането към тази тема бе провокирано главно от това, че неотдавна Мирослав Боршош бе назначен за зам.-кмет по културата, образованието, децата и спорта на Столична община, както и за задлъжнялостта на НДК, за която съобщи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

В началото на разговора Ставрев направи и бързо въвеждане в политическите и бизнес начинанията на Боршош:

„Той първоначално започва да помага на бившата външна министърка Надежда Михайлова през 1997 г. 2001 г. вече е шеф на младежкото СДС. Впоследствие той претърпя един лек завой – през 2005 г., бидейки част от инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет на София. След това излиза от политиката и влиза в частния бизнес – първоначално като главен редактор на в-к „Новинар“, а впоследствие и като съсобственик на в-к „Новинар“, заедно с Любен Дилов-син. Те продават този вестник на една група, която е свързана с Делян Пеевски пряко – Нова Българска Медийна Група. Тук започва пряката връзка с Делян Пеевски. Впоследствие той прави една друга медия – уебсайта „Всеки ден“, който също бива продаден на фирми, свързани с Делян Пеевски“.

След биографичните данни за Боршош преди периода му като изпълнителен директор на НДК, общинският съветник от „Демократична България“ разказа подробности и за самия период в Националния дворец на културата на новото попълнение на Столична община: „Нещата започват в края на 2014 г. Тогава пада Орешарски, идва на власт Бойко Борисов с второто си правителство и какво се случва – Министерство на културата трябва да назначи нов изпълнителен директор на НДК. В предишният кабинет на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков е преструктурирал НДК и той е станал ЕАД, на което принципал е Министерство на културата. Тогава министърът на културата Вежди Рашидов назначава за изпълнителен директор на НДК един господин, който се казва Камен Кирилов. За 10 дни правителството на Бойко Борисов разбира, че там има финансов резерв от 9 милиона лева и скоропостижно след 2 седмици от назначаването на този човек за изпълнителен директор бива назначен въпросният Мирослав Боршош, който сега е зам.-кмет по културата, образованието, децата и спорта на Столична община“.

По думите на Ставрев, милионите резерв на НДК изчезват след около половин година.

„За половин година г-н Боршош успява много активно да започне да харчи парите на НДК, увеличавайки значително щата му – достига между 300 и 400 човека, което е много, защото самият Рашидов коментира, че в Министерство на културата работят по-малко от 150 човека, а то отговаря за цяла България.

Месечно в НДК тогава са плащали по половин милион лева заплати само на служителите си. Но не е само това. Г-н Боршош започва ударно да възлага обществени поръчки, защото такъв е законът – той може да разходва средства от бюджета на НДК по този начин. Проблемът с част от тези обществени поръчки е, че те нямат финансиране. Тоест те се сключват, обаче впоследствие НДК търпи финансови негативи, защото просто в бюджета му няма пари, за да бъдат изплатени“.

Общинският съветник даде и други примери, чрез които на практика НДК е воден към правене на голям дълг.

„Не говоря тези неща ангро, а защото имам 130 страници банкови извлечения, доказателства за всички тези разходи и информации, че разходите, за които ще ви обясня, те не са били одобрени дори от Съвета на директорите на НДК, което е трябвало да бъде направено“, поясни Симеон Ставрев.

„Той (б.р. Мирослав Боршош) е съден за едни 17 милиона лева, които идват покрай европредседателството за ударен ремонт на НДК, за да може го приюти това председателство. Прокуратурата го съди за липсата на едни 1,7 млн. лева (10% от 17-те милиона), обаче така и не сглобява адекватно обвинение, което да направи така, че съдът да го осъди“, обясни той.

„За около 6 месеца, в средата на 2015 година, тоест половина след като е дошъл, тези 9 милиона лева вече са изчезнали. Решил е да ги изхарчи и НДК фактически се явява във фалит, не са имали пари за заплати. Вежди Рашидов разбира за това нещо, защото все пак получава някакви доклади от НДК, и докладва това на Бойко Борисов, който не е като да не прави нищо. Той прави следното: докато Вежди Рашидов е в отпуска, НДК преминава като принципал от Министерство на културата към многоуважавания г-н Томислав Дончев, който тогава е заместник-министър председател. Той (б.р. Томислав Дончев) освобождава цялото ръководство – Мирослав Боршош като изпълнителен директор и Съвета на директорите от длъжност, и много важно – и от отговорност, за да не са отговорни, да кажем за харченето на тези 9 милиона лева. А след това, след около три часа, ги назначава отново на същата позиция“, припомни Ставрев.

Сагата е продължила и през 2016 г., когато Дончев е искал финансов отчет от Боршош, но така и не е получавал такава информация. Провокиран от тази стара история, Симеон Ставрев направи съпоставка на нея с това, което се случва между министъра на икономиката Кирил Петков и ръководството на ББР.

„Цялата сага приключва след като се намесва г-жа Лиляна Павлова. Когато идва европредседателството, то беше изтеглено с шест месеца по-рано, та тя вижда за какво става въпрос и уволнява Боршош. Най-интересното в цялата история е, че идва Бойко Борисов и го връща собственоръчно като директор на НДК, обаче в крайна сметка той си подава оставката”, допълни общинският съветник от „Демократична България“.

„Ако оставим на страна безобразния според мен начин, по който харчи парите на НДК, има и една морална гледна точка. А именно как той харчи пари на дружеството за лични цели. По информацията и от банковите извлечения, които ние сме видели, той е изхарчил около 20 000 лева за ресторанти в България и чужбина, за пътувания, изхарчил е пари за луксозен телефон и за луксозни куфари“, разкри събеседникът на Лили Маринкова.

„Съдът твърди, че Прокуратурата не е успяла да създаде достатъчно адекватно обвинение така, че да го осъди – същата тази прокуратурата на Гешев и преди това на Цацаров“, разказа още Ставрев.

„Ние в Общинския съвет от „Демократична България“ подадохме сигнал за една много проста схема за източване на Общината и тя бива покрита от сегашния главен прокурор Гешев. Тя е изключително проста! Преди няколко години общинските съветници, които са в приватизационната агенция, решават, че един общински имот в близост до Околовръстното шосе въобще не е необходим на Общината и го продават за 2 милиона лева. След година и нещо част от тези общински съветници и още малко нови решават, че този парцел, същият който са продали, е изключително важен за Общината и тя трябва да си го закупи обратно за 6 милиона лева. Тоест дружеството, което е купило и продало парцела, е на чист плюс, ако приспаднем и данъците, от почти 4 милиона лева. Това са елементарни схеми и тази схема Гешев се прави, че не я вижда. По подобен начин съм склонен да вярвам, че съвсем целенасочено обвинението не е направило така, че Боршош да бъде обвинен адекватно. Не съм съд и не мога да раздавам такива присъди, но имам такова подозрение“, каза Симеон Ставрев.

„Ще даваме гласност, докато Боршош не се махне от поста си (б.р. на зам.-кмет в Столична община). Този човек, със съвсем просто търсене в Търговския регистър, което сме извършили, става ясно, че той е бил във всичките тези фирми, които ви изброих и които са свързани с Делян Пеевски. Отгоре на всичко той е основал две фирми, които влизат в НДК веднага след като той става изпълнителен директор“, добави общинският съветник.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F400890431113000%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какъв човек сте според парфюма си?

Един човек може да обича миризмата на скъп парфюм, която друг не може да го понася. Очевидно е, че не харесва различни аромати и има лични предпочитания. Не е изненадващо, че вашият парфюм говори много за вашата личност. Да видим какво казват вашите любими ухания за вас. Цитрусови аромати Харесвате […]