Проф. Гечев пред ФАКТИ: Нима не знаем, че фактически управляващата партия беше ДПС?

NetNews

„Няма кой друг да е освен Бойко Борисов! Това е така поради простата причина, че даже и те да са имали предвид някой друг, не е ли ясно, че когато има корупция и олигархия, тя подкупва политическия елит, или го назначава, и експлоатира държавната власт в свой интерес. А кой е начело на държавната власт“? Това заяви проф. Румен Гечев пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ относно „митичния“ политически лидер, с когото според американците Васил Божков е имал вземане-даване.

Припомняме, че в обосновката на американските санкции срещу група български граждани по закона „Магнитски“, се говори за отношения на Васил Божков с политически лидер, за когото се предполага, че е бившият премиер Бойко Борисов.

„Търсенето на корупцията извън управляващите противоречи на здравия разум. Кой беше главатарят на управляващите? Бойко Борисов“, допълни по темата проф. Гечев, който, както е известно, бе народен представител от БСП в няколко поредни Парламента.

Според него със санкциите САЩ се намесват във вътрешните ни работи. „Това е един от малкото случаи, в които по-голямата част от българското общество се радва, че САЩ се намесва във вътрешните ни работи, което не е приемливо по международното право. Аз да ви кажа съм склонен на компромис, макар че това е много опасен компромис, но в случая за България е много опасно „Шайката“ да ни управлява по-дълго и да продължи да ни граби като башибозук. Затова от двете злини в момента, сякаш краткосрочно българите – мисля, че изразявам мнението на повечето българи, сме доволни от това, че нашият ключов партньор в НАТО и в международните икономически и политически отношения въобще, е повдигнал завесата, която за нас е повдигната много отдавна. Нима ние българите не знаем кои са корумпираните? Нима не знаем, че Пеевски и Борисов работят заедно? Нима не знаем, че фактически управляващата партия беше Движението за права и свободи? Това го виждах в парламента, а и то се вижда от гласуванията на всички ключови закони. Всъщност ГЕРБ и техните сателити изпълняваха присъдружна роля, но те носят цялата политическа отговорност, тъй като формално те бяха начело на държавата – ГЕРБ и техните сателити, самонаричащи се някакви „патриоти“.

Социалистът коментира и загадъчното посещение на Борисов в американското посолство в деня, в който финансовото министерство на САЩ наложи санкции на няколко български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков: „В медиите се обсъждаше кой кого е поканил, а това няма абсолютно никакво значение. Имало е среща и можем да предполагаме само, че най-вероятно Борисов е търсил някакви гаранции за бъдещето си, тъй като над неговото бъдеще има много тежки облаци“.

„Морално и фактически аз мисля, че реакцията на служебното правителство е правилна (б.р. да не се противопоставя на американските санкции). Пет пари не давам, образно казано, за фирмите, които са били на яслата, заедно с Пеевски и неговите ортаци. Никакви сантименти нямам. Това са фирми, които много добре са преценили, че работейки с Пеевски – от информацията, която дават и САЩ, те всъщност са използвали държавната власт, за да получават поръчки и да реализират печалби, които, ако това е вярно, което се изнася като информация – това ще докаже следствието, но то най-вероятно е вярно, за да получат тези поръчки, както в целия свят мафията се отчита на политиците, които са ги включили на „трапезата“. Тоест това, че някакви фирми са били свързани с Пеевски и с други разбойници и ще понесат някакви последици, няма да плаче за тях никой, освен тези, които с тях са делили парите.

От тази гледна точка държавата трябва да вземе такива мерки, тъй като това са… буквално ще ги нарека „кърлежи“, които „пият от кръвта на българската държава“. Парите вместо да стигнат до детските градини, до българските фирми, които работят за износ или за заместване на вносна продукция, или произвеждат стоки и услуги, или до българските пенсионери, тези пари отиват по луксозни яхти, по островчета, по безпаметни купони в луксозни курорти, частни самолети и т.н.“, заяви още дългогодишният народен представител.

Той също така даде своя коментар за КТБ и Цветан Василев: „Той е не само жертва (б.р. Цветан Василев), но носи и вина за това, което е станало в банката, тъй като там са ставали безобразия. Видях го с очите си като икономист в доклада на последвалите одиторски анализи. Там имаше странни неща. Например е даван заем от десетина милиона лева на пазач на банката със заплата от 650 лева. Там има кредити, по които са отпуснати десетки милиони левове на няколко фирми, които се водят на един и същи адрес, няма никакви заети, има едно куче, което тича във фирмата и други такива екзотични неща. Така че и „косъмът“ на тези, които са управлявали КТБ не е чист, но това, че нещата там бяха разбутани умишлено, за да поделят плячката – също е ясно“.

Социалистът заяви още, че одобрява кадровите промени, които прави служебният кабинет. „Всички български държавни институции през този период (б.р. на управлението на ГЕРБ визира) са слугували на главатаря и цялата му шайка. Мисля, че това е ясно за всеки българин. За мен беше пределно ясно в парламента, още когато започнахме историята с хазартния бизнес, с-н Божков. Навсякъде възниква въпросът, как е възможно в една държава да се краде в такива огромни размери и специалните ни служби да не са видели нищо“, коментира проф. Гечев.

По отношение на американските санкции срещу български граждани, проф. Румен Гечев заяви още: „Аз споделям мнението, че това е шамар не само за България, но и за европейските институции. Има редица специализирани институции – ОЛАФ, тук в България има представителство на Европейския съюз, те знаят всичко, което става в България“.

Той даде своето мнение и по въпроса за дългогодишното мълчание на европейските институции за корупцията в България:

„Отговорът не е труден. На първо място, защото депутатите на ГЕРБ в парламента (б.р. визира се Европейският парламент) – не че те имат решаващия глас за взимането на решения, но Европейската народна партия (ЕНП), очевидно и тя следва американския принцип: „Кучи синове, но наши кучи синове“, и те си подкрепят партиите в Европа, които им дават гласове, за да управляват през Европейския парламент и Европейската комисия.

Второ, аз и на една друга медия веднъж казах, лично мое мнение, което предполагам, че ще бъде споделено от много хора. На мен ми се струва, че надали е само заради гласуването в Европейския парламент, тъй като корупция има навсякъде. Аз си позволявам лукса да се съмнявам, че част от милиардите, които са откраднати от България – защо част от тях да не са върнати обратно към Брюксел, към определени политици и партии? Това е напълно възможно. Още повече, че в Европа са установявани течове на средства и огромни корупционни скандали и в Западна Европа. Така че това не е изключено. Освен това, да припомня, че тук г-н Вебер (б.р. Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП) дойде тук, направиха му едно екзотично посрещане в зала „Арена Армеец“, той тогава се опитваше да стане шеф на Европа. Беше представен като „нашия човек“. Обаче нито той стана шеф на Европа, нито Бойко Борисов остана на власт. Хубаво е, че нещата стигат до своя логичен край. И пак подчертавам, много се съмнявам, че част от тези средства (б.р. визира откраднатите от хазната) са отивали да „смазват“ нездравословни корупционни механизми в Европа“.

„Корупцията е глобално явление, но България стана шампион в това глобално явление, тъй като тук кражбите са безпаметни, нагли, с чувство за безнаказаност. През последните десетилетия не съм срещал в други страни такава наглост в грабежа от абсолютно всички програми, абсолютно всички финансови потоци. Всеки ден излизат скандали от различни държавни институции за това, което е ставало в последните 12 години“.

Проф. Гечев заяви, че трябва да има много внимателни и много сериозни кадрови промени в отделите, които се занимават с европейските програми.

„Най-голямата трагедия на България е, че корупцията е проникнала в цялата тъкан на българското общество – отгоре до портиера на заведението. Сега целият проблем е, че борбата с корупцията няма да свърши само с пращането в историята на крадливия екип на Борисов, а ще трябва да се справим и с цялата пирамида, която е изградена много професионално, за съжаление, много добре. Това ще бъде една много дълга борба, която иска постоянство и хора с чисти ръце, които могат да се справят с този огромен проблем за България“, завърши проф. Румен Гечев.

Целия разговор можете да гледате в следното видео:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F162225112553267%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Директорът на "Сиела Норма" обясни пред премиера кое оскъпява машините за гласуване

Изпълнителният директор на фирмата, доставяща машините за гласуване на предходните и предстоящите парламентарни избори, "Сиела Норма" – Веселин Тодоров, коментира, че пред експерти в Министерски съвет е бил представен много подробен разчет за всяко от перата на една бъдеща поръчка за машинно гласуване – за парламентарни избори, за частични местни […]