Станка Желева за ФАКТИ: Баща ми искаше да напише книга за предателската политика на БСП

NetNews

Преди седмица стана ясно, че е решено площад в центъра на София да носи името на д-р Желю Желев – първият демократичен избран президент на България. Площадът обхваща пространството между ул. "Московска", пл. "Княз Александър I" и сградата на Народното събрание. За да коментира тази новина гост на Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бе дъщерята на д-р Желю Желев – Станка Желева.

"Искам първо да благодаря на всички хора, които направиха това възможно. Аз умишлено не участвах във всички тези инициативи, защото все пак аз съм му дъщеря. Всяка дъщеря обича баща си и все пак за мен баща ми е нещо съвсем различно. Всяко дете може би ще иска някой площад или улица да носи името на родителите му. Но тук не говорим просто за един баща, а говорим за един държавник, за един политик, за един човек, който според мен е направил много за България и именно не аз, а хората, които оценяват това, което е направил, би трябвало да бъдат движещата сила в цялата тази инициатива. И така и стана", започна Станка Желева.

"Много хора участваха. Искам да кажа, че това стана и благодарение на Столична община, която доста активно се включи в организирането на всичко това, като намирането на подходящо място. Много се радвам, че най-накрая ще има един прекрасен площад в центъра на София с името на моя баща", добави тя.

В разговора с Лили Маринкова, Станка Желева, която е художник, говори и за прехода в България:

"Времената бяха наистина много сложни, много трудни, началото на прехода беше изключително трудно поради факта, че се случваше нещо напълно ново, напълно непознато, хората още бях в ужас, страхува се от системата, от цялото машина на насилие, на гонения на цялата комунистическа машина и наистина си беше своеобразна храброст да участваш и да взимаш страна в такива моменти. Даже и до днес хората са травмирани от всичко това и този страх, насаден дълбоко в душите на няколко поколения. При по-младите може би не толкова, но проблемът е, че хората не обичат да говорят за този период. Много малко се говори за това какво се е случило в България, много малко се говори за това, което е направил баща ми също. Някак си искаме да забравим това, което се е случило (б.р. комунистическия период), като някакъв срам, че толкова време сме били в тази комунистическа машина и, за съжаление, веднага след това по време на промените всички тези силови и политически комунистически организации и хора успяха да се включат и да заемат много важни места в целия политически живот. И до днес тяхната сянка и воля много силно се вижда в решенията в политическия живот в България".

"Баща ми не беше типичният политик, баща ми беше човек на идеите, човек с изключително голяма визия. Той се интересуваше от политика, но не беше истински политик, за съжаление. Много хора се възползваха от това, че той беше един изключително добър човек, вярващ в доброто, в доброто в хората, даже бих казала донякъде дълбоко наивен. А също така и много хора се отдръпнаха, те не искаха да участват във всичко това, защото в един момент си дадоха сметка колко мръсна работа е политиката. Но тук вече се иска и кураж, всеки преценява за себе си дали иска да участва или не. За баща ми беше нещо като кауза, като дълг", разказа дъщерята на д-р Желю Желев.

"Основното нещо, което той до последния си дъх ужасно много искаше да осъществи, беше да напише една книга, с която най-накрая на БСП да им се поиска отговорност за цялата предателска политика, която са водили от самото си създаване, обслужвайки чужди национални интереси. Като казвам чужди национални интереси, кулминация в цялата тази поредица от национални предателства е гласуването България да стане 16-та република. Има документи, цялото ЦК са гласували, има имената на хора, чиито деца в днешно време са политици. Това са просто едни национални предатели. За съжаление това продължава. Тази партия традиционно продължава да работи за руските политически и икономически интереси. Във всеки един смисъл. Как е възможно, например, да не можем да махнем Паметника на съветската армия в центъра на София, който е един позор? Това са хората, които са окупирали една независима държава, наложили са един терористичен режим, който е избил хиляди хора, контролирал е изцяло тази държава. Как е възможно това да не може да се махне? Това е чужда окупаторска армия", изрази възмущението си Станка Желева.

Тя разкри, че има идея да се направи филм за предателствата на БКП/БСП, но от няколко места са им казали, че по-скоро ще им дадат пари, за да не се случи този филм.

Желева коментира и налагането на Бойко Борисов на политическата сцена като някакъв своеобразен двойник на Тодор Живков. Тя изрази мнение, че представителите на останалите партии в парламента не се различават особено от Борисов. "Според мен всичко това се дължи на една много целенасочена чалгизация във всяко едно отношение на българското общество. Говорим за политика, говорим за култура, всичко. В момента, както виждате, има една огромна подмяна на ценностите. В момента елитът на България не са българските интелектуалци, а са чалга певици, мутри, манекенки, футболисти. Това се лансира като един елит на България. Музиката, която най-много се слуша и рекламира, това е чалгата. Просто има една такава целенасочена политика за опростачване на българина", каза художничката Станка Желева.

По отношение на COVID кризата, тя изрази мнение, че училищата в България не е трябвало да се затварят и даде Франция за пример в това отношение.

"България няма културни приоритети, в България културата е последното нещо, за което някой мисли. Виждате, че в сегашната предизборна кампания абсолютно никой не споменава думата "култура". За култура не се говори и никой не се интересува от култура. Министерството на културата трябва да бъде закрито, защото в него са едни мишоци, които абсолютно живеят в миналия век, те си мислят, че са още в комунизма. Имала съм среща веднъж в Министерство на културата, където една дама на преклонна възраст ми каза, че е сменила 22-ма министри на културата, сега още един… "Мен не могат да ме сменят"". Не става дума за дискусия, а за една разписана ясна стратегия с приоритети, защото България има огромен потенциал. Има много културни хора, имаме много големи възможности, но има и едно политическо нежелание, или може би това се дължи на ниската култура на самите политици, които въобще не се интересуват от култура", заяви още Станка Желева, а след това добави, че държавата не оказва никаква подкрепа на културните дейци.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F1147863902308891%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Избирателна секция ще се формира за две или повече коронавирус отделения

На вота на 4 април избирателна секция ще се формира за две или повече коронавирус отделения, ако те са на отделни етажи или в съседни сгради на една болница, съобщи бТВ. Решението на ЦИК идва след искане от директори на лечебни заведения. Първоначалният план на Комисията беше за всяко отделение […]