Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ манипулират вота под чадъра на държавните органи

NetNews

„Целият проблем е, че огромен държавен ресурс – над 4 млрд., се разходва без обществени поръчки, без конкурси, по някакви си вътрешни правила от вътрешна комисия, разбирайте на когото си преценят ги плащат“. Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Явор Божанков, народен представител от БСП в два поредни парламента – 44 ти и 45-ти, по повод изслушването на вече бившия министър на регионалното развитие – Петя Аврамова, на което фокусът бе това, което се прави посредством „Автомагистрали“.

„ГЕРБ са създали нормативен ред, за да узаконят техния начин на работа. Когато хората видят очевидно безумие, очевидно източване на държавен ресурс те (б.р. ГЕРБ) казват: „Законът е такъв““, поясни Божанков.

“Аз като човек, идващ от бизнеса, гражданска квота съм и съм председател на работодателска организация, зная, че не за 500 милиона, а за 5000 лева частните фирми си правят сметка с кого работят, кой е техен подизпълнител, трети лица. В крайна сметка това са нашите ресурси, нашите пари. Възможно ли е, когато се харчат 500 милиона държавни пари, да нямат представа от „Автомагистрали“ на кого точно са ги дали? Аз не го приемам“, каза той по отношение на въпрос, зададен от него, за собствеността на конкретна фирма, на който въпрос от „Автомагистрали“ отговорили, че не се интересуват от това.

„В България всички отношения стигат до личните отношения на министър-председателя. По казуса с Илчовски, който изнесе данни за източване на пенсионно фондове, за манипулация при вноса на храна, защо ядем скъпа храна, защо ядем храна с ниско качество, внос от трети страни, и стана дума за личните отношения на Бойко Борисов с шефа на фирма „Градус“. Самият този човек (б.р. собственикът на „Градус“ Иван Ангелов) разказа как Борисов ритал с него, карти играели, пък той му помагал за бизнеса. В коя държава живеем, в кой век? Министър-председател помага на някой, дето ритали мач“, възмути се Явор Божанков.

За поведението на ГЕРБ в комисията по ревизията, депутатът в два мандата от групата на социалистите заяви следното: „Изпитвам съжаление към тях. Първо, това издава страх, че нещо излиза наяве. Второ, това е саботаж на работата на Народното събрание и комисията. Трето, привлече два пъти повече обществено внимание, имаше обратен ефект за тях. Те дойдоха буквално да бранят с телата си, това бях над 40 души от ГЕРБ – народни представители, които не са членове на тази комисия, но дойдоха специално да си викат от местата, за да заглушат другите, които говорят. Тогава стана дума, че в правилника на Събранието няма хипотеза за отнемане на думата и изгонване на народен представител от комисия, защото не е имало такива случаи назад във времето. Всички са били на висотата на своята отговорност – поне това да не правят. За първи път аз виждам такова нещо. Пренасяне на манталитета от 90-те години и силовите групировки в държавното управление, както и превръщане на държавните органи в силови групировки, които служат по-скоро за рекет и натиск, отколкото за благосъстоянието на хората“.

„Настояване на ГЕРБ беше да бъде изслушан и собственикът на фирма „Градус“, който според мен нанесе много повече щети на Борисов, отколкото предишният, който изслушвахме. Просто този човек не си даваше сметка, че в разказа си той показа целия абсурд на държавното управление, на едрия капитал в България и на обкръжението на министър-председателя“, отбеляза Божанков.

„Ако имаше работещо държавно обвинение – първо, тези манипулации на фондовите борси, този внос на храни, за който говорят, тези отношения на министър-председателя, ставаше дума за легендарните фурми от Дубай, които уж бях дарение, а пък по време на комисия се каза, че те всъщност били продадени на печалба, всички тези неща щяха да са станали обект на разследване отдавна за държавното обвинение, което обективно си затваря очите вече няколко години за всички въпроси, които касаят министър-председателя, Пеевски, ДПС и ГЕРБ“, коментира още депутатът в два парламента.

„Първата основна задача на служебния кабинет е провеждане на честни избори. Провеждане на честни избори, без ограничаване на влиянието на ГЕРБ в изборния процес, не може да има. За това ресорните министри и министърът на вътрешните работи би трябвало да направят една сериозна ревизия, защото не е тайна, че в България полицията, вътрешното министерство се намеса по време на изборите. ГЕРБ не просто контролират и манипулират вота, те го правят под чадъра на държавните органи. Служебното правителство трябва да пресече това", заяви още Явор Божанков.

Народният представител Божанков се изказа ласкаво за служебния министър на правосъдието – Янаки Стоилов, и изрази надежда, че той ще се справи с тази отговорност.

„Видя се, че е възможно ГЕРБ да се махнат. Трудният въпрос е какво правим от ГЕРБ нататък“, констатира той.

„Служебният кабинет също може да начертае приоритети. Президентът също не един и два пъти е имал ролята да опита да наложи ключови теми за обществото – правосъдие, корупция. Допирните точки се видя кои са. Реформа на съдебната система – закриване на спецсъдилищата, реформа в КПКОНПИ, вкарването на фигурата на главния прокурор в демократичните стандарти. Това е тема, около която всички могат да се обединят. Демография, последствията от Ковид пандемията за малкия и среден бизнес, пък ако щете и за хората, които са самоосигурени и останаха без държавна подкрепа. Това са теми, които могат да ни обединят. Ясно е, че един ще иска прогресивен данък, а друг – плосък данък, един ще наблегне на една тема, а друг на друга, но не се ли намери тази допирна точка, около която да се направи едно антикорупционно мнозинство… Аз не обичам термина антиГЕРБ мнозинство, защото е прекалено неамбициозно просто да махнем ГЕРБ от властта. Голямата задача е да направим държавата правова, с върховенство на закона, с ясен ред и правила и да се справим с ограничаването на корупцията. Всички други проблеми могат да се дискутират, да се търсят мнозинства, но една програма, едно ядро от 5-10 точки, не може да няма. Иначе отиваме на още едни избори и още едни избори, които ще изтощят държавата, ще ни вкарат в тежка политическа криза и може би не са най-добрият вариант“, каза към края на своето участие във ФАКТИ Явор Божанков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F221308036060434%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно

Отношенията с половинката ти се приближават към своя край и определено искаш да се увериш, че той разбира какво е загубил. Може би искаш да бъдете отново заедно или искаш просто да му припомниш каква голяма възможност е пропуснал, изоставяйки връзката ви. Накарай бившия си да съжалява, че те губи […]