Владислав Панев: Събарянето на Вълчата бърлога е само началото

NetNews

Вчерашното решение на главния архитект на София Здравков за събаряне на Вълчата бърлога на язовир Искър не е финалния акорд по случая. Сега компанията на Румен Гайтански Био майнинг и държавното Югозападно горско предприятие могат да обжалват. За мен ако горското го направи, това значи директно да си подпишат заповедта за уволнение, но нямам съмнения, че натискът е голям.

Това коментира във "Фейсбук" съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев.

Както се казва обаче, който го е страх от вълци, да не ходи в гората. Аз нямам такива проблеми, затова и пуснах дрона миналия август, с който показах на обществото гигантския незаконен строеж. Затова и показах картите в гугъл, с които се доказва, че това преди е била гола поляна, така че не може да става и дума за ремонт на съществуващ обект. Което вероятно ще бъде тезата на адвокатите на Зимните Сараи пред съда.

Не мога да проумея как в ерата на дронове и интернет някой си е мислил, че това ще си остане тайна. Всъщност, то за малко наистина да стане точно така. Битката тук не е за конкретния обект, не е срещу Вълка, не е просто срещу застрояването на горите. А е за законност, за това, че не бива да има по-равни от другите, защото това уврежда природата, конкуренцията и човешките права. Не може на нас да ни искат хиляда разрешителни, за да построим барака, а олигарсите да строят без документи на държавна земя. Затова няма инвестиции.

Напомням, че Био майнинг, която има договор за съвместна дейност, през която строи Сараите, е пряко замесена в схемите на държавната Българска банка за развитие. Тя продава за 150 милиона лева компанията Пътстройинженеринг, регистрирана в момчилградско село, на Роудуей кънстракшън с кредит от ББР. Това е предприятие с десетократно по-малко активи (говори се, че собственик е шофьора на Вълка), така че ми е трудно да си представя как този кредит ще бъде върнат. За сметка на това Гайтански си има чисти 150 милиона, без висящ кредит. С малка част от тези пари строи и Сараите. ББР, държавни земи, строителство в гората, до вододайната зона на София (на метри от язовир Искър).

Виждаме как само този казус обхваща много аспекти на манталитета ГЕРБ за източване на държавата за частни интереси. Като свински черва са навързани. Продължаваме да следим случая до дупка. Това е битка за справедливост!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изтребителят на майор Терзиев се е разбил със скорост от над 900 км/ч

"Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет". Това заяви в сутрешния блок на БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. "Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен", каза още той. Полетът е бил контролиран и не може да се […]