ВМРО-ДПМНЕ: Преговорната рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания, протестът продължава

NetNews

„Предложението на ЕС за преговорна рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания. Това, което правителството се опитва да представи като голям успех, всъщност е голяма дипломатическа катастрофа. Самата рамка съдържа протоколи или годишни доклади, чрез които България ще има пряко влияние и участие в промяната на учебници, паметници, ще влияе за промяна на исторически факти за събития и герои, които пряко засягат не само македонската история, но и македонската идентичност“, заяви Драган Ковачки – депутат и член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, призовавайки отново за протести днес.

Той категоризира като „унизителни и недостойни позиции за страната това друг да диктува уроците в учебниците, друг да диктува промените в конституцията, трети да диктува дали всяка критика е език на омразата или не“. Ковачки призова правителството да се вразуми и „да се вслушва в гласа на народа и да не върви срещу волята му“.

От ВМРО-ДПМНЕ настояват премиерът Ковачевски да приеме исканите от опозиционната партия промени в предложението и да организира „широк дебат в работни групи, в който да бъдат изслушани всички мнения“, за да бъде изградена „обща национална позиция“.

От опозиционната партия призоваха гражданите „мирно, достойно и масово да изразят своя вот срещу ултиматума“, като протестът е свикан пред сградата на правителството тази вечер, но се предвижда шествието да мине през парламента и министерството на външните работи, което от ВМРО-ДПМНЕ определят като „институцията, отговорна за това дипломатическо поражение“.

В Република Северна Македония днес на еднодневно посещение е председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който има за цел да окаже подкрепа на приемане на предложената от ЕС преговорна рамка за страната.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Божанков: Нови избори означават пълна катастрофа

Идеята е не просто да се събере подкрепа за нов кабинет, а да променим това, което беше пропуснато през първите 6 месеца на сваленото от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ” правителство. Защото е факт, че ни липсваше времева рамка с конкретни разписани законопроекти, с конкретни срокове. Това заяви […]