Военният министър за имотите на МО в Ямбол: „Времето на подаръците приключи!”

NetNews

„Времето на подаръците приключи!” Това заяви днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов по проблема за предоставянето на община Ямбол на военните имоти в т. нар. „Пехотински казарми”. Каракачанов бе на посещение в авиобаза „Безмер“, за да инспектира ремонтираните и възстановени самолети СУ-25. Повод за въпросите към него бе обявеният от министерството в края на януари търг за продажба на един от най-апетитните армейски имоти в Ямбол. Става дума за парцел с площ от 98 декара, заедно с 28 сгради. Началната тръжна цена е 5 173 000 лева, а търгът е насрочен за 5 март 2021 година.

През изтеклите 12-13 години са отправяни многобройни искания от страна на общината за придобиване на имотите в този район, има и няколко решения на общинския съвет. Последното писмо до МО е изпратено миналата година от кмета Валентин Ревански. „Има установена практика, а практиката е следната: преди един имот да се подари на някой, той се обявява на търг за продажба”, коментира министър Каракачанов. Той допълни, че „в годините назад са подарявани, раздавани или продавани за жълти стотинки имоти, които днес са ни необходими и че има убийствени примери за имоти, които са били буквално подарявани на общини, след което общините ги продават”.

Въпреки, че не е сред общините, разпродали по подобен начин предоставените им имоти, стана ясно, че Ямбол ще трябва да изчака резултата от търга или, ако не се продаде имотът – да изчака дали министерството няма да реализира други свои идеи там. „Доколкото разбрах, самата община също има намерение да реализира някакви строителни дейности. Ами ако има подобни инвеститори, да дойдат да го закупят. Това е едно и също”, е становището на военния министър. Така на този етап процедурата за безвъзмездно предоставяне на имотите остава блокирана.

Припомняме, че в периода 2010 – 2015 г. по-голяма част от военните имоти с отпаднала необходимост бяха прехвърлени на община Ямбол по настояване на тогавашния кмет Георги Славов. Четири терена в бившите „Пионерни казарми” с обща площ около 80 декара, заедно със сградите върху тях, бяха предоставени за нуждите на създадения там общински Музей на бойната слава. Други четири имота с площ над 600 декара са придобити през 2013 г. в местността „Червен баир”, но без сградите, тъй като по това време те вече не съществуваха. В района на „Пехотинските казарми” е предоставен един терен с площ 25 декара и намиращите се там сгради.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

The Offspring издават албум след 10 години

Група "Офспринг" (The Offspring) обяви нов албум след почти 10-годишна пауза, съобщи ContactMusic. Албумът "Let The Вad Times Roll" ще излезе на 16 април. Той съдържа 12 песни. Продуцент е Роб Рок. В записите на албума заедно с фронтмена Декстър Холанд, китариста Нудълс и барабаниста Пит Парада участва новият басист […]