Военно оборудване за Украйна е преминало през територията на Сърбия

NetNews

Вагони с небойно военно оборудване от Великобритания и Франция, изпратени през миналия уикенд от Унгария и Хърватия, заминаха за Украйна, като са преминали и през територията на Сърбия, предаде агенция Бета.

Както отбелязва порталът Балканска мрежа за сигурност, случаят може да се тълкува и като мълчалива подкрепа за въоръжаването на Украйна, тъй като за първи път от началото на руската инвазия на 24 февруари бе разрешен транзитът на средства от списъка на въоръженията и военното оборудване да премине през Сърбия. Хърватските медии съобщават също, че влакова композиция с военно оборудване от съюзниците от НАТО, предназначена за Украйна, е влязла в Хърватия в събота, на 23 април, от Унгария, през ГКПП Бели манастир.

Виждат се военни коли Ланд роувър и определено количество неидентифицирана техника, завита с покривала. „Пропускането на военен конвой за Украйна през територията на Сърбия идва в момент, когато военните документалисти на конфликта почти редовно представят доказателства за наличието в редовете на украинската армия на значителни количества въоръжение и муниции от сръбски фабрики, предаде БТА.

Миналите седмици неколкократно бяха откривани минохвъргачки сръбско/югославско производство М-57, калибър 60 милиметра, които бяха погрешно идентифицирани в руските медии като полски, тоест като минохвъргачки от НАТО, пише порталът. Освен това, в превзет неотдавна склад за муниции край Харков бе открито голямо количество муниции за минохвъргачки М-73 с ясно означение на фабриката Крушик в сръбския град Валево и със знак, че муницията е произведена през април 2018 г. Официалното твърдение на сръбските власти беше, че последните муниции за Украйна са доставени през 2016 г. и след това не е имало военно сътрудничество.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

България получи близо 150 млн. евро от Брюксел за украинските бежанци

България е получила 148 360 870 евро от кохезионните фондове. Най-много средства получава Полша – 562 098 072 евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите са по линия на инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE). Плащанията са авансови и могат да бъдат използвани за […]