Все по-близка става перспективата за авторитарно развитие на страната

NetNews

Коментар на историка Кирил Чуканов:

В този парламент няма мнозинство за правителство на промяна на модела. Възможни са няколко мимикрии на статуквото, с които да убеждават баламите. Няма да бъде прокарана нито една съществена реформа. Дори да започне процедура за отстраняване на Гешев (съответно промяна на състава на ВСС), това ще е под сериозен външен натиск, ако има изобщо такъв. Моделът като такъв ще остане непокътнат, защото устройва десарското мнозинство.

Нещо повече. След евентуални поредни избори през есента няма да бъде излъчено друго мнозинство (разликите в съотношението няма да са големи). При очертаващата се нова ковид вълна темите за разделението на властите, корупцията и свободата на словото ще отидат в трета глуха.

Ако демократичната общност иска да остане фактор и да се консолидира, трябва окончателно да изостави всякакви илюзии за компромис с останалите "партии на протеста". Те не са нещо друго от подмяна, режисирана от статуквото. Ще трябва да се отстоява твърда линия на категорична опозиция. Това няма да е популярно. Изисква и готовност да се понасят удари. Не само пропагандни. Да се провежда просвещение, което да привлече значително повече активни граждани и избиратели за промяна на модела. Това ще е отговорна мисия и тежък път. По-тежък от досегашния. Ще изисква много издръжливост и нравствена сила. Както и вяра, че критично голяма част от населението ще прогледне и ще си възвърне достойнството. Това би дало възможност (не гаранция) за промяна в рамките на либералната демокрация, колкото и да е дефицитна.

Откровено казано обаче съм твърде скептичен. Както по отношение на нравствените сили в самата демократична общност, така и за потенциала населението да се просвещава. Все по-близка става перспективата за авторитарно развитие на страната. Под една или друга форма. Разбира се, зад фасадата на разпалено говорене за защита на демокрацията. Докато свършените факти натежат. Поради това е разумно да приемем, че по всяка вероятност ще трябва да променим цялостния подход и методите. Либералната демокрация, особено по тези географски ширини, не е даденост. Утре може и вече да я няма. Ще се наложи да отстояваме свободата си и без нея.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Анелия и Милко Калайджиев се забавляват заедно на морето

Попфолк изпълнителите Милко Калайджиев и Анелия бяха забелязани в кръчма в Китен, където купонясваха заедно и си припомниха добрите стари времена. Свиленградската емблема и бившата изгора на Коко Динев са неразделни през последните 20 години и не пропускат възможност да са заедно. Причината е, че Милко е откривател на Анелия […]