ВСС не наказа обявения за корумпиран от САЩ спецсъдия Андон Миталов

NetNews

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не наказа обявения от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов с намаляване на заплатата с 20% за година, каквото предложение беше направено от член на съвета. Това стана на днешното заседание на колегията, на което за пореден път беше обсъдено дисциплинарното производство срещу Миталов, съобщи lex.bg.

Както „Лекс“ писа, с 2 на 1 гласа дисциплинарният състав предложи той да не бъде наказван. Основният спор между членовете на състава Атанаска Дишева и Боряна Димитрова, от една страна, и Даниела Марчева от друга е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория – не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност .

На 31 август предложението на дисциплинарния състав беше разгледано от колегията, но не беше постигнато мнозинство по нито едно от предложенията. За това да не бъде наказван гласовете бяха 5 на 5.

Последвало е второ предложение – Миталов да бъде наказан като за него гласовете бяха 6 на 4. Според чл. 33, ал. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) решенията на Съдийската колегия по дисциплинарните производства се вземат с най-малко 8 гласа „за“. Т.е. и по този въпрос нямаше необходимото мнозинство.

Заради това въпросът беше отложен за 5 октомври. Тогава вече имаше и конкретно предложение – спецсъдията да бъде наказан с намаляване на заплатата с 20% за една година. Но тъй като законът изисква в тази хипотеза да се даде възможност на магистрата да представи писмено становище или да се яви пред колегията, за да бъде изслушан, въпросът беше отложен за 21 октомври.

А днес кадровиците решиха Андон Миталов да не бъде наказван, като против е бил един член на съвета. Решението може да бъде обжалвано от вносителя на предложението за образуване на дисциплинарно производство, в случая министърът на правосъдието.

Дисциплинарното производство срещу Андон Миталов беше образувано в началото на миналата година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска неговото уволнение . То беше вследствие на решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“ . Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ заради „сериозна корупция“.

Всъщност името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

През есента на 2019 г. шефът на „Русофили“ беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

След като беше освободен срещу гаранция от 50 000 лева, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от Специализирания наказателен съд да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда.

Макар съдия Андон Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Затова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане да провери работата на съдията и евентуално да предложи той да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата.

От ИВСС обявиха, че не са установили нарушения на съдия Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин. От инспектората уточниха, че са извършили предварително проучване и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия.

След като САЩ обявиха, че съдията е замесен в сериозна корупция, Данаил Кирилов поиска уволнението му като основанията за това са свързани с казуса с Малинов. В предложението си за образуване на дисциплинарно производство Данаил Кирилов изтъкна, че престижът на съдебната власт и на държавата е накърнен и свидетелство за това е изявлението от Държавния департамент на САЩ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Историческата" президентска номинация на ДПС

Точно така определи Йордан Цонев- като "историческа"- номинацията на Мустафа Карадайъ за президент на България с негов вице Искра Михайлова. Тази номинация, наистина е впечатляваща, но не заради високопарните определения на Цонев, а поради това, че на пръв поглед учудващо ДПС решава да издигне свой кандидат за президент, който не […]