Вучич: Посещението ми в Брюксел бе едно от най-добрите досега

NetNews

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес в Брюксел, че Белград е посветен на диалога с Прищина както досега, като добави, че е необходимо не само да се продължи диалогът, но и да се постигнат решения по същество, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Вучич, който е на работно посещение в Брюксел, оцени тази своя визита като една от най-добрите досега.

"Нека с по-конструктивен подход да създадем по-добра среда за възможен компромис. Идвам в Брюксел с добра вяра и се надявам, че ще срещнем същата решимост и от другата страна", каза Вучич на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Вучич каза, че една от темите на разговорите е било върховенството на закона в процеса на интеграция в ЕС и глави 23 и 24 от преговорите, както и реформите в сектора на енергетиката.

"Убеден съм, че ще постигнем напредък и много по-добри резултати в тази област. Очакваме честен подход от страна на ЕС и мисля, че е нормално да го очакваме", каза Вучич.

Сръбският президент добави, че Сърбия и ЕС през последните 10 години са успели да увеличат търговския си обмен до 25 милиарда евро, което показва значението на ЕС и страните членки за сръбската икономика и политика, както и за стандарта на гражданите ѝ.

Вучич съобщи, че ЕС ще финансира 35 до 50 процента от проекта за жп линия от Белград до Република Северна Македония.

"Това е голяма сума за нас, около 600 до 700 милиона евро за този проект", каза сръбският президент, като добави, че това задължава Сърбия да изпълни обещанията си в областта на върховенството на закона и други сфери.

Вучич изтъкна, че очаква трудности във връзка със съгласуваността на Сърбия с декларациите на ЕС по важни политически теми.

"Задължихме се и сме решени да повишим нивото на съгласуваност с декларациите на ЕС. Ще има някои изключения заради нашата трудна позиция и не крия това", каза Вучич.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ясна е програмата за плейофите в първата шестица на efbet Лига

След края на двубоя между ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив, от който зависеше дали "червените" ще влязат в топ 6 след редовния сезон, стана ясна програма за плейофите в efbet Лига. В първия кръг от плейофите в първата шестица Лудогорец посреща Берое. Локомотив Пловдив отново ще се изправи срещу ЦСКА […]