Въвеждат таван на наемите

NetNews

Турските власти въвеждат временно таван на наемите. „Таванът при наемите ще се базира на темпа на инфлация и ще бъде временна мярка“, каза турския министър на правосъдието Бекир Боздаг и допълни, че се проучва практиката в тази област на други държави, които вече я прилагат.

При определяне на тавана ще се вземе предвид ръстът на потребителските цени, но това ще бъде ниво, приемливо и за двете страни – наемодатели и наематели.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум напомни, че увеличението на наемите не може да надвишава увеличението на потребителските цени. „Някои хора обаче вдигат наема на имота си много над нивото на инфлация, което всъщност е против закона. Наемателите, които са изправени пред подобно увеличение на наема, трябва да се обърнат към съда“, казва той.

Курум припомни наскоро разкрита схема, при която държавните земи ще се продават на хора за изграждане на къщи, особено в големи градове като Истанбул, Анкара и Измир. В същото време той отрече твърденията, че основният бенефициент на тази схема няма да бъдат обикновените граждани, а определени кръгове. „Тези земи ще бъдат разпределени само на бедните, тези, които нямат дом“, допълва Курум.

Междувременно, в нова наредба на Министерството на финансите, публикувана в Държавен вестник, се посочва, че доставчиците на услуги, действащи като посредници, трябва да предоставят на властите подробна информация на месечна база за обяви в интернет за жилища под наем или жилища за продажба. Рекламодателите също ще трябва да предоставят на Министерството на финансите подробна информация.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Расте броят на заразените с COVID-19 в Европа

Лятото в Европа тази година започва с увеличаване на броя на заразените с ковид, предаде Франс прес. От няколко седмици доста европейски страни регистрираха ускоряване на разпространението на коронавируса. Предполага се, че тази тенденция се дължи на подварианти на варианта Омикрон, предаде БТА. Една от страните, в които броят на […]