Външно и МО започнаха проверка по случая с унищожените гробища в РСМ

NetNews

Министерството на външните работи и министерството на отбраната започнаха проверка по случая, при който две български военни гробища бяха напълно унищожени в Република Северна Македония.

По думите на председателя на фондация "Македония" Виктор Стоянов става въпрос за поругаване на близо 400 гроба на български войници.

До заличаването на двете български военни гробища в близост до град Кавадарци се стига вследствие на изкопни дейности заради строежа на новата магистрала в посока град Прилеп.

“Става въпрос за гробището на Първа етапна болница към Осма тунджанска дивизия и гробището при гара Дреново, което е на 1 км. от първото. Гробовете са на загинали български офицери и войници, предимно млади хора, имали са семейства и деца. Тези хора са загинали за свободата на българите в Македония, за обединението на България и Македония и подобно отношение днес към тях е брутално“, каза Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

Оцелял е единствено паметникът, обозначаващ едно от гробищата, а причината е, че се намира в частен имот.

„Това е умишлено действие от властта в Скопие и не се случва от вчера. Това е една методична политика за унищожение на културно-историческото наследство на българите и България на територията на Северна Македония. Магистралата минава на около 400 метра от него, вижда се на снимките, че умишлено е отклонена изкопната дейност, за да могат да унищожат и гробището. При второто гробище трасето минава на около 3-4 метра от паметния знак, а няма причина, можеше да мине на 20 метра по-встрани или да бъде направена ексхумация“, добави Стоянов.

За българите живеещи в Северна Македония случилото се е недопустимо.

„Това са гробища, които трябва да се защитават, няма значение дали са български, или други", заяви Добре Митрев, председател на българско сдружение в РСМ.

"Напълно незаконно е и в нарушение на всички международни спогодби, норми и Женевската конвенция, костите са разрушени и разпилени от булдозерите. Ние като български народ и държава няма да го допуснем и ще искаме разследване и санкции за Северна Македония“, завърши Виктор Стоянов от фондация "Македония".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Даниел Боримиров: Неприятно е при това тежко финансово състояние да се плащат глоби

Левски е един от най-санкционираните футболни клубове у нас, след като радикализираните привърженици на клуба често нарушават правилата за нормално посещение на мачовете, а това тежи много повече от обичайното върху финансите на тима. Именно по тази причина Даниел Боримиров си постави за цел да ограничи тези глоби, като започне […]