В Беларуската АЕЦ започна зареждането на имитатори

NetNews

Започна зареждането на имитатори на топлоотделящи сборки в реактора на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ. Процесът е генерална репетиция за зареждането на ядрено гориво и включва отработване на транспортно-технологичните операции за преместване на имитаторите от специалното хранилище за свежо гориво в сградата на реактора и потвърждение на готовността на машината за презареждане.

Имитаторите са точни копия на горивните касети и повтарят тяхната конструкция по тегло, размер и материали, но не съдържат ядрено гориво. Те се използват по време на студените и горещите тестове на реакторната инсталация.

„След зареждане на всички 163 имитатори на топлоотделящи сборки, специалистите ще завършат затварянето на реактора и ще пристъпят към етап хидравлични изпитания. С тях започва огромен цикъл от строго регламентирани и технологично сложни процеси, които се извършват при подготовката на енергоблока за физическото му пускане“, заяви директорът на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ от руската компания АСЕ Виталий Полянин.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руският проект от поколение 3+, който напълно съответства на всички норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Плевен на протест срещу COVID мерките

В Плевен се готвят за протест след въвеждането на новите мерки за борба с COVID-19, Затварянето на моловете и заведенията в тях доведе до недоволството на бизнеса, съобщи БНР. От 00 часа на 11 март се въвеждат редица ограничителни мерки , сред които са затварянето на моловете, намаляване на работното […]