В Деня на Европа, 9-ти май: Солидарност с Украйна

NetNews

Френското посолство и Френският институт в България, заедно с българския клъстър на EUNIC – Европейската мрежа на културните институти – и по-специално с Посолството на Австрия в България, Посолството на Кралство Испания в България и Институт Сервантес-София изразяват своята солидарност с Украйна със специална програма, която ще се проведе на 9 май 2022 г. от 17:30 ч. на площад „Славейков“.

Събитието е включено в българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС и се реализира с подкрепата на Столична община.

Артистът Християн Бакалов ще преобрази фасадата на Френския институт в България с инсталацията „PURE/Ukraine“. Създадена в цветовете на знамената на Франция и Украйна, тази творба, символизира надеждата за мир, живот и съпричастност към украинския народ. „Зрителите ще се потопят в нови преживявания, които ще провокират въображението им и ще изследват усещането им за реалност и имагинерност“, споделя Християн Бакалов.

Програмата включва рецитал на украинската музикантка Юлия Рубанова, първа цигулка, Фолкс опера Виена и ще продължи с изпълнения на групата „Latino Kopeles“, която ще накара гостите на площада да запеят с изпълнения на известни песни от Испания, Португалия, Италия, Франция, България и Украйна, в чиято подкрепа събитието се организира.
Посетителите на събитието ще имат и възможността да разгледат благотворителната интерактивна изложба „Малките свидетели на войната”, организирана от Kids Creativity Museum Kyiv и 121 Agency, и да направят дарения в подкрепа на украинските деца, жертви на войната.

Цитирайки думите на големия френския хуманист Албер Жакар „Отсега нататък най-необходимата солидарност е тази на всички жители на Земята“ ви каним многобройни да се присъедините към нас на 9 май 2022 г. от 17:30 ч. на площад „Славейков“.

ПРОГРАМА

17:30 ч.: Начало
Инсталация « PURE/Ukraine » на артиста Християн Бакалов
Интерактивна благотворителна изложба „Малките свидетели на войната”, организирана от Kids Creativity Museum Kyiv и 121 Agency
18:00 – 18:30 ч.: Рецитал на украинската цигуларка Юлия Рубанова
18:30 – 19:15 ч.: Концерт на групата Latino Kopeles

Събитие с послание „НЕ на рашизма! Поход за свобода и мир“ ще се проведе в същия ден от 18:30 ч. на пл. Независимост.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Полша е изградила около 60 километра от оградата по границата с Беларус

Полша вече е изградила около 60 километра от оградата по границата с Беларус. Това съобщи говорителят на Гранична служба лейтенант Анна Михалская пред полската агенция ПАП. Изграждането на оградата, която ще бъде монтирана по протежението на 186 километра от полско-беларуската граница, започна на 25 януари, съобщава БНР. Строителите работят на […]