„В края на тунела няма светлина“: Светът се сблъска с нечувано поскъпване

NetNews

Цената на месото в света се покачва до рекордни нива паралелно със скока на цените на енергийните носители и фуражните култури и едва ли ситуацията ще се подобри скоро. „Чудовищно е. Няма светлина в края на тунела. Британската свиневъдна индустрия никога повече няма да бъде същата“, казва собственикът на фермата Кейт Мур, цитиран от агенция Bloomberg.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН отбелязва 10% скок в индекса на цените на месото от началото на текущата година. Цената на бекон, пилешки гърди и говеждо месо достигна рекордни нива в САЩ. Германският анализатор Тим Кох предполага, че фермерите в Германия ще трябва да вдигнат цените на свинското месо от 1.60-1.70 EUR за килограм на 2-2.40 EUR за килограм, за да не останат на минус. „Производството на месо в света никога не е било толкова скъпо“, отбелязва Bloomberg.

Агенцията посочва, че една от основните причини се крие в ситуацията на пазара на зърнени и фуражни култури: фючърсните цени на фуражната царевица в Чикаго се повишиха с 31% през тази година, а в Париж увеличението е до 55%; в Обединеното кралство цената на фуражната пшеница се е повишила с над 50%.

Вторият фактор са епидемиите. Например, инфлуенца по птиците порази кокошките носачки и пуйките в Европа, главно във Франция и Полша, и в САЩ, където тази епидемия се оказа най-тежката в историята. Свинският грип се разпространи в Китай, който произвежда около половината от свинското месо в света.

„Производителите няма да могат да поемат всички разходи. Най-вероятно купувачите ще трябва да плащат повече, поне в близко бъдеще“, предупреждава експерт от Организацията на ООН по храните.

След началото на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Русия. Рестриктивните мерки засегнаха основно банковия сектор и високотехнологичния сектор. Призивите за изоставяне на руските енергийни източници станаха все по-силни. Въпреки това, прекъсването на веригите за доставки доведе до повишаване на цените на горивата и храните в Европа и САЩ. Във Великобритания повишаването на тарифите засегна милиони домакинства, като инфлацията достигна 6.2%през февруари, което е 30-годишен връх.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Обсъжда се намаляване на ДДС за горивата

Над три часа е продължила работата на експертната група между превозвачите и регионалното министерство във връзка с исканията на превозвачите, свързани с толсистемата. Сред мерките, които се обсъждат, е намаляване на ДДС на горивата и ограничаване на трафика на транзитно преминаващите автомобили по второкласната пътна мрежа, уточни Димитър Димитров от […]