В област Ямбол има 8 противорадиационни укрития, те са в „задоволително състояние”

NetNews

На територията на област Ямбол има общо 8 противорадиационни укрития, стана ясно от списъка, изнесен вчера от МВР. Седем са в града и едно на територията на община „Тунджа“. Всяко едно от тях се води II Категория, т.е. е в „задоволително състояние и може да се приведе в готовност за използване по предназначение в кратък срок (до една седмица) с влагане на незначителни финансови средства”.

Преди дни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов коментира, че укритията, които по норматив се водят „скривалища” са с по-висока степен на защита. Докато противорадиационните укрития, каквито са тези в Ямбол, са по-скоро само за защита от радиационно замърсяване. Все пак той успокои, че всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като „скривалища“, и че макар оборудването в убежищата да е старо, то конструктивните изисквания са спазени.

Днес на специален брифинг той допълни, че проверки на състоянието на укритята се прави два пъти годишно. Сега са спуснати разпореждания до областните управители и кметовете да предприемат мерки за привеждането им в по-добро състояние. След огледа на всички, вече ще се калкулирало какви средства е нужно държавата да вложи в тях.

Предстои да бъде активиран национален електронен регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната. Така, чрез интернет всеки ще може да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него.

На фона на всичко това, днес отново бе повторено, че реално никой не е отправял заплаха да напада страната ни.

Ето и списъкът на противорадиационните укрития в област Ямбол:

В град Ямбол:

1. В сграда на Агенция пътна инфраструктура на ул. „Преслав” № 275;

2. В сграда на Агенция пътна инфраструктура на ул. „Д. Благоев” № 1А

3. В сградата на Факултет „Техника и технологии” на ул. „Граф Игнатиев” № 38;

4. В Дома за стари хора до кв. „Д-р Дончев”;

5. В общинската сграда „Бакаджик” на ул. „Търговска” № 57 – до пазара на старата автогара;

6. В базата на „Вила Ямбол” на Обходен път „Запад”;

7. В сграда на ЕТ „Миролесков” на ул. „Милин камък” № 50.

На територията на община „Тунджа”:

– В базата на фирма „Палфингер” в с. Тенево.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кобрата се завръща за ринга за голям боксов мач

Снимка: БГНЕС Кубрат Пулев може да се изправи срещу руския боксьор Андрей Федосов на 14 май в Ингълууд, Калифорния. На този ден в зала „The Forum“ ще се проведе боксова галавечер, в която главният мач ще бъде в полутежка категория между Тервел Пулев и Сергей Ковальов в 10 рунда. Според […]