В Румъния са влезли над 850 000 украински граждани от началото на войната

NetNews

С 4,9 процента е нараснал броят на украинските граждани, влезли в Румъния през последното денонощие спрямо предходното, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на Генералния инспекторат на румънската гранична полиция, предаде БТА.

Днес инспекторатът съобщи, че на 4 май в Румъния са влезли общо 71 581 души, от които 8148 украински граждани.

От началото на кризата до 4 май в полунощ в Румъния са влезли 859 183 украински граждани, посочва Генералният инспекторат на румънската гранична полиция.

По данни на инспектората от 10 февруари (преди нахлуването на Русия в Украйна) в Румъния са влезли общо 893 712 украински граждани.

Аджерпрес съобщава още, че вчера в Румъния са влезли нелегално девет украинци, които са поискали убежище в Румъния. Спрямо тях са предприети предвидените от закона процедури.

Мъжете от 18- до 60-годишна възраст, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат Украйна.

Министерството на вътрешните работи на Румъния съобщи, че към 4 май степента на заетост на центровете за настаняване на бежанци е 59,8 процента. В съобщение на министерството се посочва, че от 18 март до 4 май са издадени 13 936 документа за временна закрила.

От началото на конфликта 4346 украински граждани са потърсили убежище в Румъния, което им дава право да ползват всички права, предвидени в националното законодателство, информира още Аджерпрес.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Михнев, ПП: Решението за Украйна не е лишено от конкретика

Геополитическият интерес на Русия е Европа да бъде слаба, затова те финансират опозиционни партии навсякъде в Европа. Считам, че има такава и в този парламент. Това каза в ефира на „Твоят ден” депутатът от „Продължаваме Промяната“ Атанас Михнев. Във връзка с решението за военнотехническата помощ за Украйна е несериозно да […]