В САЩ се задават огромни промени

NetNews

Двупартийна група американски сенатори представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Той обединява редица ограничени реформи, но все пак е първият от десетилетия насам, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Публикуването на документа от 80 страници, първото значимо законодателство за контрол на оръжията от години, проправя път към гласуването на проекта в Сената още тази седмица, посочва Ройтерс, припомняйки, че тези стъпки са предприети след две масови стрелби, при които загинаха десетки хора и които потресоха цялата страна. Законодателството „се ползва с двупартийна подкрепа и ще спаси живота на много хора. Въпреки че не представлява всичко, което искахме, това законодателство е крайно необходимо“, посочи в изявление лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

„Смятам, че тази седмица ще приемем законопроект, който ще се превърне в най-значимото законодателство за борба с насилието с огнестрелно оръжие, което Конгресът приема за последните 30 години. Това е пробив. И което е по-важно, това е двупартиен пробив“, заяви от трибуната на Сената Крис Мърфи, виден участник от страна на демократите в преговорите. Сенатор Мърфи също подчерта, че този закон ще спаси живота на хиляди хора. В изявление лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл определи законопроекта като „разумен пакет“ и обеща да го подкрепи.

Тъй като в 100-местния Сенат републиканците и демократите са равен брой, законопроектът ще трябва да бъде подкрепен от поне 10 републиканци, за да премине през процедурно препятствие, преди да бъде гласуван. Най-голямото оръжейно лоби в САЩ – Националната оръжейна асоциация – заяви в Туитър, че е против законопроекта, тъй като с него може да се злоупотреби и да се ограничи законното купуване оръжие. Изявлението на влиятелната организация може да се отрази на броя републиканци, които ще гласуват проекта.

Водещият републикански представител в преговорите сенатор Джон Корнин изрази надежда, че законопроектът ще бъде одобрен. „Знаем, че не съществува такова нещо като идеален закон. Ние сме несъвършени същества. Трябва обаче да опитаме, убеден съм, че този законопроект е стъпка в правилната посока“, заяви той в Сената.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски: Русия брутално и цинично атакува Харковска област

Бойната обстановка в Луганска област сега е най-тежка, заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. „Ситуацията на фронтовата линия не се е променила съществено. С помощта на тактически ходове украинската армия укрепва отбраната си в Луганска област – сега там е наистина много трудно. Окупаторите също така оказват много сериозен […]