В село Генерал Инзово ще се проведе Панаир на местните занаяти и традиции

NetNews

На 26 и 27 юни от 10,30 часа в село Генерал Инзово ще се проведе Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства. В парка на селото са изградени пет къщички, реплика на старата акбунарска къща. В две от тях ще бъде показана уредбата на дома на селата Дражево и Генерал Инзово, а в останалите ще бъдат демонстрирани художествени занаяти.

Ще бъдат обособени щандове, където местни производители ще представят своите продукти – мед, кашкавал, вино, различни видове сирена, кисело мляко, извара. Наред с това посетителите ще имат възможност да се запознаят с експонати на занаятчии, художници-приложници.

Децата ще се забавляват в къта на Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност с. Кабиле. Там ще могат да рисуват, да оцветяват, да тъкат на малък вертикален стан, да работят с различни материали под ръководството на аниматор.

В празника ще се включат представители на тунджанските села, които ще подредят кътове, показвайки красотата на своите костюми и специфични ястия.

Панаирът на местните занаяти ще е съпътстван от богата фолклорна програма, в която ще вземат участие певчески групи и танцови формации от читалищата и клубовете на пенсионера от  община „Тунджа“ и гости от МИГ „Котел, Сунгурларе, Върбица“.

Идеята на празника е връщане към дълбокия извор на българщината, който няма да пресъхне, докато има празници като този. Задължително условие за участие в Панаира на местните занаяти е гостите и участниците да бъдат облечени в народни носии.

Събитието е част от проект „Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност“ на МИГ „Тунджа“ и МИГ „Котел, Сунгурларе, Върбица“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Райно Георгиев, БСП – Ямбол: България страда от два вируса – Ковид 19 и шофиращият джипката

С вирусна опасност сравни основен партиен опонент на БСП, кандидатът за народен представител на социалистите в Ямбол д-р Райно Георгиев. Д-р Георгиев е втори в ямболската листа на левицата. Ето какво каза той при официалното откриване на кампанията на БСП в Ямбол:  „България страда от два вируса – Ковид 19 […]