В украинското общество е настъпила „декомунизация“ и „дерусификация“

NetNews

В Украйна вече почти няма привърженици на СССР, а 9 май масово е смятан не за Ден на победата, а Ден на възпоменание, сочат резултатите от анкета, огласени днес и цитирани от агенция УНИАН.

Според проучването на социологическата група „Рейтинг“, извършено в края на април, 87% от украинците не съжаляват за разпадането на СССР. Това е най-ниският показател за носталгията по бившата империя за цялата история на наблюденията, макар че през последните 10 години той намалява значително, казват социолозите.

Анкетата установява, че украинците масово преоценяват отношението си към т.нар. Ден на победата 9 май. Сега за 36% от респондентите празникът е станал „отживелица“, а за 23% е „обикновена дата“. „Победната“ символика на 9 май е изместена от „мемориална“. За 80% от запитаните това е Ден за възпоменание и за едва 15% – Ден на победа.

Същевременно 78% от респондентите оценяват високо приноса на украинския народ в победата над нацизма, а 67% са убедени, че този принос е най-голям.

Експертите от „Рейтинг“ заключават, че в украинското общество е настъпила „декомунизация“ и „дерусификация“, доколкото руската пропаганда използва във войната срещу Украйна именно съветска символика и спекулира върху „съвместното“ историческо минало.

На парада в Москва за 9 май няма да присъства нито един чуждестранен ръководител, вкл. близкият приятел на Путин, беларуският диктатор Александър Лукашенко, отбеляза УНИАН.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пуснаха под домашен арест сина на кмета на Панагюрище

Окръжният съд в Кюстендил пусна под домашен арест сина на кмета на Панагюрище Иван Белишки, съобщи БНТ. 22-годишният мъж беше задържан след сигнал за палежи в местността Ломски рид, в землището на село Ломница преди седмица от служители на МВР-Кюстендил. При задържането, според полицията, Белишки е причинил телесна повреда над […]