В цяла Полша имаше демонстрации в подкрепа на ЕС

NetNews

В градове из цяла Полша днес бяха организирани демонстрации в подкрепа на европейското членство на страната, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Част от поляците се опасяват, че Полша може да престане да бъде член на ЕС, след като тази седмица полският Конституционен съд отсъди, че полската конституция следва да бъде прилагана с предимство пред някои разпоредби от европейското законодателство.

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, който понастоящем е лидер на опозицията в Полша, стана инициатор на протестните прояви, чиято цел е да бъде защитено членството на Полша в ЕС. "Трябва да спасим Полша, никой няма да направи това вместо нас", изтъкна Туск. Протестни акции в подкрепа на европейското членство на Полша са организирани във Варшава, Краков, Познан и други полски градове.

Опонентите на полското националистическо правителство се опасяват, че решението на Конституционния съд може в крайна сметка да доведе до излизане на Полша от ЕС. Правителството на премиера Матеуш Моравецки отрича да цели излизане от Европейския съюз, но високопоставени членове на управляващата партия "Право и справедливост" наскоро направиха изявления, с които намекнаха, че тази възможност не е изключена.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Барселона на финалната права за удължаване на договора на своя звезда

Ръководството на Барселона е планирало среща за следващата седмица с представители на своя млад халф Педри. Там ще бъдат доуточнени последни детайли от новия контракт на вундеркинда в "блаугранас". И двете страни силно желаят подновяването, което ще стане и официално съвсем скоро. Педри ще парафира с каталунците до лятото на […]