В Ямбол ще се състои уникален концерт на съвременни храмови песни

NetNews

Уникалния концерт „Съвременни храмови песни“ ще има възможност да види ямболската публика идната седмица, 29 юни. Началото е от 18.30, а мястото – Синият салон на Читалище „Съгласие”. Концертът е оригинален проект на родената в Ямбол певица Гинка Учкова. Представлява рецитал на рядко изпълнявани, модерни религиозни композиции от различни краища на света: Нидерландия, Франция, Чехия, Америка, Израел.

„В подбора на песни за този рецитал водеща идея e религиозната тематика и това, че наред с добре известните и популярни музикални творби, свързани с големите религиозни празници, има други такива на същото художествено ниво, но които поради различни политически и други конюнктурни причини са останали недооценени, а някои дори забранени, разказва за Гинка Учкова. Като пример тя посочва един  от  песенните цикли на нидерландската композиторка Йохана Бордевайк – Рупман, който е бил забранен за изпълнение по време на Втората световна война.

Песните се изпълняват на оригиналните им езици. Проектът е вече представян в Айндховен през 2019 г., като е получил висока оценка от публиката. Отличава се с оригиналност и мултикултурно звучене. Гинка Учкова посвещава концерта на празника на родния си град Ямбол, а реализацията му става със съдействието на родолюбиви граждани, имащи отношение към изкуството.

Гинка Учкова е родена в Ямбол, завършила е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Работи известно време като преподавател по пеене в същата академия. По-късно заминава за Холандия, където живее и работи, създавайки собствена музикална школа.

Още един виртуозен музикант ще участва в концерта „Съвременни храмови песни“. Това е пианистката Надежда Петрова, Тя е преподавател Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. През годините е носител на редица награди и осъществява концерти заедно с оперни певци, инструменталисти и хорове в България, Гърция, Турция, Словения, Босна и Херцеговина, Испания, Германия, Холандия и Белгия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тошко Йорданов: Ако лъжа като Петков, ще ме отстраните от поне 3 заседания

„Знам, че Петков може да говори когато си поиска, но ако някой от нас почне да лъже толкова брутално, ще има наказания. Не е редно това.“ Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на дебатите относно внесения вот на недоверие […]