„Газпром“ увеличи доставките за България с близо 44%

NetNews

„Газпром“ увеличи износа си на газ за България с 43,8%.

Доставките на компанията за чужди страни са се увеличили до 171,5 млрд. куб.м, което е с 6,6% (10,6 млрд. куб.м) повече, отколкото през същия период на 2020 година, уточнява БНТ.

Компанията увеличава доставките на газ за Турция (с 83,7%), Германия (с 16,8%), Италия (с 19,5%), Румъния (с 221,8%), Сърбия (с 85,8%), България (с 43,8%), Полша (със 7,5%), Гърция (с 12,2%), Словения (с 53,9%) и Финландия (с 9,1%).

Гърция, Словения, Швейцария, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина бяха добавени към страните, за които „Газпром“ вече е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2020 година (Германия, Турция, Италия, България, Румъния и Сърбия) от втората половина на ноември.

Доставките на газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“ също се увеличават. От 2 ноември дневните доставки за китайската страна надхвърлят дневните договорни задължения на „Газпром“ с повече от една трета.

Доставките от газопреносната система за вътрешния пазар са се увеличили с 15,8% (30,4 млрд. куб.м).

По данни на Gas Infrastructure Europe обемът на активния газ в европейските подземни хранилища към 29 ноември е с 23,4% (20,8 млрд. куб.м) по-малък от миналогодишния. Повече от 18% от изпомпваното през летния период количество вече е изтеглено. От 16 до 18 ноември и от 23 до 25 ноември са европейските дневни рекорди за изтегляне на газ от подземни газохранилища за целия период на наблюдение.

„Газпром“ продължава да зарежда със собствен газ пет европейски подземни хранилища.

България

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отстраняват аварии в десетки селища на Ямболско днес

Поради отстраняване на аварии по водопреносната и канализационната мрежи в регион Ямбол, днес е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места:
ВиК Ямбол лого