Last news in Fakti

25 Септември, 2023 04:40 8 396 44

Гаф в Канада: Аплодираха възрастен есесовец при посещението на Зеленски

  • сканада-
  • есесовец-
  • скандал-
  • ярослав хунка

98-годишният Ярослав Хунка е бивш член на доброволческата дивизия „Галиция“, известна с жестокости срещу войниците от Червената армия, евреи, поляци, беларуси и словаци

В Канада тече скандал след аплодисменти за есесовец, предаде РИА Новости.

По време на посещението на Зеленски в канадския парламент беше поканен 98-годишният Ярослав Хунка, представен като „ветеран от борбата за украинска независимост срещу руснаците по време на Втората световна война“. Парламентаристите, заедно със Зеленски, го аплодираха на крака.

Хунка е бивш член на доброволческата дивизия „Галиция“ на войските на SS, която е съставена от украински националисти и не само се е борила срещу Червената армия, но е известна и с жестокости срещу евреи, поляци, беларуси и словаци.
Еврейската организация „Приятели на центъра „Симон Визентал“ реагира на инцидента. Тя поиска извинение и призова за обяснение "как този човек получи признание от председателя на Камарата на представителите".

Председателят на парламента междувременно се разкая. Той каза, че именно той е поканил есесовеца и едва след това научи подробностите за биографията му.

"Бих искал преди всичко да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света. Поемам пълна отговорност за действията си", каза той.

А лидерът на опозицията поиска извинение от премиера. Според него службата по протокола на премиера отговаряла за подбора на гостите и никой от парламентаристите не можело да знае за тъмното минало на Хунка.

„Г-н Трюдо трябва лично да се извини и да не прехвърля вината върху другите, както обикновено прави.

Трюдо от своя страна заяви, че няма нищо общо със скандала с почитането на СС в парламента.

Канадският премиер каза, че нито той, нито делегацията на Зеленски са били запознати с поканата на парламента и плановете за почитане на възрастния украински есесовец.

Той хвърли цялата вина върху председателя на парламента и го похвали, че се е извинил.

Руският посланик в Канада Степанов каза пред РИА Новости, че ще изпрати ноти до Министерството на външните работи и кабинета на министър-председателя на Канада във връзка с почитането на украинския войник от СС в парламента. Той нарече инцидента не грешка, а следствие от политиката на безнаказаност.

Постоянният представител на Русия във Виена Улянов нарече това позор за канадския истаблишмънт и отказ от ролята на страната в антихитлеристката коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амер.агенция

    115 1 Отговор
    Президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на престоя си в Канада поздрави Ярослав Хънк, бивш войник от дивизията на SS Галиция, пише американската агенция Associated Press.
    "Това всъщност е всичко, което трябва да знаете за присъствието на нацизма в Украйна и Канада. Есесовец Хънк благославя своя духовен еврейски внук Зеленски да се бори за каузата на фюрера. Най-лошият антисемит е евреин антисемит."

    Игор Левитас

    Коментиран от #20

  • 2 Слава на Русия !

    110 5 Отговор
    Значи Вовката е прав ! Интересно тия от МОСАД, защо са го оставили жив изверга !

    Коментиран от #4, #9

  • 3 12343211

    68 2 Отговор
    Да се смея или да плача...
  • 4 11111

    80 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Русия !":

    "През 1999 г. BBC продуцира документален филм за украинските SS ов.це в Обединеното кралство, но той беше свален от ефир няколко часа преди премиерата му.
    През 2003 г. британската полиция и агенциите за социално осигуряване провериха всички граждани, получаващи военни пенсии и здравни грижи като ветерани от войната. Сред тях бяха 1500 все още живи ветерани от „Галисия“. Започва разследване, но то също е закрито по заповед на британските разузнавателни служби, които не искат публичност, тъй като много бивши есесовци от украински произход активно сътрудничат на MI6 по време на Студената война."
  • 5 Браво

    110 2 Отговор
    Това е лицето на подръжниците на фашиската киевска хунта. Лицето и на българското правителство подържащо една нацистка хунта. Срам и позор не само за Канада но и за всички останали подкрепящи нацизма .

    Коментиран от #7

  • 6 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    69 0 Отговор
    НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. ОВЦАТА АКО НЕ ВЪРВИ КЪДЕТО ПОСОЧИ ПЪДАРЯ И СОПАТА, КАКВА ОВЦА Е ??? ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА Е ОРЕЛ И ДА ПОЛЕТИ. ДА, АМА ОРЕЛА СЕ ОПРАВЯ САМ. НЕ Е ""СОЦИАЛИЗИРАН"". ДРУГО СИ Е В СТАДОТО. В СТАДОТО Е СУПЕР. НЕ СЕ НАЛАГА ДА МИСЛИШ. ИМА ДРУГИ, ИМА ФАКТОРЕЛИ КОИТО МИСЛЯТ ВМЕСТО НАС, ЗА НАС И ЗА НАШ"ТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ. АЙФОН, АЙФОН. КЪЩА ЗА ГОСТИ, КЪЩА ЗА ГОСТИ. ПИЦА ПО ТЕЛЕФОНА, ПИЦА ПО ТЕЛЕФОНА. ДИГИТАЛНИ ПАРИ, ДИГИТАЛНИ ПАРИ. Е, ВЯРНО ЧЕ МОГАТ ДА ТИ СПРАТ ТОКА, НО КАКВОТО ЗА ДРУГИТЕ, ТОВА И ЗА НАС.
  • 7 111111

    66 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    В общественото съзнание на Канада се приписва статут на резерв от украински войници от SS, обетована земя за онези, които са избягали от процесите срещу украинските военнопрестъпници.
    Но това е вярно едва от средата на 80-те години.
    Съдбата на останките от дивизията Галисия не е известна на всички, освен това тя беше активно скрита до началото на 20 век.
    Към момента на края на военната служба повече от 14 хиляди бойци от дивизията остават в служба, чието ядро ​​се предава на британците в Австрия на 10 май 1945 г.
    Откарани са в лагер край Римини. Въпросът за екстрадирането в СССР беше активно обсъждан, но те имаха активни ходатаи. Командващ полските армии е генерал Андерс и папа Пий XII. Андерс твърди, че това са граждани на Полша, а не на СССР, така че не могат да бъдат върнати, Пий XII настоява, че това са добри католици, които нямат място в страната на атеистите.
    През 1947 г. по-голямата част от дивизията е транспортирана във Великобритания, получава гражданство и се разселва в малки градове. В средата на 80-те години на миналия век израелските разследващи нацистките престъпления стигат до „Галисия“, след което в Канада бързо е приет закон, освобождаващ бойците от тази дивизия от отговорност и екстрадиция в случаи, свързани с военни престъпления. Поради това повечето от бившите бойци на Галисия се преместиха от Великобритания в Канада.
  • 8 Канадеца

    83 3 Отговор
    Като гледам нашите продажници , няма да се учудя киро мъ-р-шля-ка скоро да въведе свастиките в България като национален трикольор .
  • 9 11111

    54 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Русия !":

    Информацията за живота и дейността на украинските ветерани от SS във Великобритания беше класифицирана до края на Студената война, но не стана публична след нея.
  • 10 рософил

    99 4 Отговор
    Господи какво доживях да видя. Точно заради това ще подкрепям Русия .
    Слава на Русия.

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Ами, гаф ...да бе да

    75 0 Отговор
    Всички в света вече са видели снимки и видеоклипове на социалиста Джъстин Трюдо и евреина Владимир Зеленски, които поздравяват ветеран от 14-та доброволческа доброволческа дивизия на Waffen-SS „Галисия“, който все още живее в Канада.

    В
  • 12 Вовката

    67 1 Отговор

    До коментар #10 от "рософил":

    ще излезе прав?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ццц

    86 1 Отговор
    Това е следствие на огромната неграмотност, поради изкривяване да историческите факти. Свикнахме да четем, че 20-30 таратайки по Северно море са спечелили ВСВ, че части на Азов са спечелили битката на Шипка, че Украйна е първата държава на света, че Руското-турската война трябва да се нарича Украино-турска и какви ли не истории за 100 % американци. Ето, че сега СС-овци и всякакви главорези станаха символ на "борбата за независимост на Украйна" Простотията добива чудовищни размери. Скоро да не стане, че Хитлер, като предшественик на Фон дер Лайън е първият, който е наложил санкции на Русия и е следил отблизо тяхното изпълнение? Трюдо е като етикет на съвременния западен политик - лъскав отвън, гнил отвътре. Продаден на задкулисните корпорации, опериран от всякакви морални и човешки ценности консуматор. И тази омраза идва от безсилието. Процесът на деколонизация ще разруши всякакво западно лицемерие и процесът е необратим.
  • 15 Здрасти

    75 3 Отговор
    Доказателство, че са нацисти! И ние сме на страната на нацистите.. Срам и позор!!! Съд и затвор за предателите на България!
  • 16 Фашистите

    58 1 Отговор
    са не само в Укрия, но и в задните и колониалните им правителства. Слава на Освободителите, пак побеждават фашизма.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЦИРК НА ПАЛЯЧОВЦИ

    54 1 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ЦИРК . ОТ ЦИРК НА ЦИРК. КОПИРА СЕ НАВСЯКЪДЕ ВЪВ ВСИЧКО САЩ. ПРИЕЛИ ЗЕЛЕНИЯ ДА МУ СЛУШАТ КАКВО , ЩОТО НЕ СА ГО СЛУШАЛИ ВСЕКИ БОЖИДЕН ПО НЯКОЛКО ПЪТИ. Е ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКУПИРА САЩ .КАКВО ЕДИНОМИСЛИЕ ??? САМОТО ПОЯВЯВАНЕ НА ТОЗИ ТИП Е ГАФ . СВЕТОВЕН ГАФАДЖИЯ СЪТВОРЕН И НАХЪСАН ОТ ГОСПОДСРЯ СИ ЗА БЛАГОДАНОСТ ,ЧЕ ВОЮВА ЗА ИНТЕРЕСИТЕ ИМ.
  • 19 Наследниците им

    52 2 Отговор
    Сега управляват децата и внуците на тези нацисти.
  • 20 Пешо

    51 1 Отговор

    До коментар #1 от "Амер.агенция":

    Не е гаф! Такъв е западс. Това е истината
  • 21 Вражалец

    56 2 Отговор
    Като говорят ,че режимът в Украйна е фашистки,ето и доказателства.
  • 22 всички са такива

    52 1 Отговор
    Лъсна фашизоидното управление в Украйна! Паметници на Бандера....Подмяна на историята....
  • 23 Ксаниба

    49 2 Отговор
    Дъното на русофобия, ксенофобия, и всякъв вид расизъм. Така, неусетно идва фашизмът!!!
  • 24 Ха хо

    35 2 Отговор
    Абе нали западния демократичен нацизъм измисли думичката рашизъм! Мантрата е нова, нея ще повтаряме!
  • 25 Няма гаф

    45 1 Отговор
    Те са си нацисти.
  • 26 Леле мале

    33 1 Отговор
    Така от тук на татък някои само да каже че укрите не са си чисти ФАШИСТИ
    ...посрещнати подобаващо
  • 27 Ком

    27 1 Отговор
    Когато натрапваш една единствена гледна точка на ЛГТБ обществото, няма как да не се стигне до фашизъм. Свободата на словото е на най-ниската точка в "демократичния" запад.
  • 28 Ха ха ха

    9 26 Отговор
    Браво на хората , които са го аплодирали , да е жив и здрав Хунка .
  • 29 Лицемер

    23 2 Отговор
    Ах, скандал било това. Колективният Запад въоръжава фашизираната укро-хунта и и стои зад гърба вече над 8 години, без да припознае дружките си, пък сега видиш станал гаф заради някакъв си от бившите. Ми дано евреите да ги прибарат този - те не зачитат преклонна възраст щом е бил техен "приятел"
  • 30 Знаел е много добра

    20 1 Отговор
    Защо се е извинил само на евреите?
  • 31 Пенчо

    17 1 Отговор
    Защо да е гаф!? Като аплодират сина нека аплодират и "бащата".
  • 32 12345

    25 3 Отговор
    Западния свят се излага все повече, щом кани и аплодира бивши есесовци. Принципа е ясен: не е важно какъв си. Щом си враг на Русия си наш приятел.
  • 33 Иван

    19 1 Отговор
    Сатанинските боклуци са се извинили на евреите, но не са се извинили на поляците, руснаците и словаците.

    Коментиран от #42

  • 34 да е жив и здрав

    5 15 Отговор
    Здраве и дълъг живот за Хунка , един истински герой .
  • 35 хи хи

    2 13 Отговор
    Ах какво удоволствие ми прави като гледам как неистово врещят и напъват путинофилните тролчета .
  • 36 дгд еврейте

    3 0 Отговор
    зит хай !
  • 37 Българин

    5 2 Отговор
    А защо гласувате за българските фашаги
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Някой

    2 0 Отговор
    Нормално един есесовец до поздравява друг слава Русия долу тая измет Зеленски и целият еврогейски съюз
  • 41 Иво Инджев

    2 0 Отговор
    Аз харесвам този човек защото съм укрофашист, расист и изкукал глобален гъ.зол.изец
  • 42 е сега

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Полша иска Канада да осъди този индивид (нищо, че е на преклонна възраст). Дори посатвя въпроса, защо тази звезда не е била съдена, а е живяла безпроблемно в Канада.
    Ситуацията около Украйна ще извади ня бял свят твърде много противоречия, в иначе "задружния" цивилизован свят!
  • 43 ганю

    1 0 Отговор
    Гадна Фашистка Измет вие не сте германци ами свини
    германци са подръжниците на Карл Маркс и Енгелс
    борили се за народа си.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: