Гей парад и протест на морето (СНИМКИ)

NetNews

Едновременно в Бургас днес се проведоха Бургас прайд и Парад на хетеропривържениците. Имаше напрежение между участниците в двете паралелни събития. Над 300 полицаи охраняваха първия Бургас прайд и контрапротеста. Около 300 бяха участниците в контрапротеста срещу Бургас прайд, в който участват едва около 30-40 души. Част от тях бяха местни хора, а други – от София, дошли да подкрепят събитието, призоваващо за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТ общността.

В началото на ситуацията е била спокойна, но напрежението се засили на фона на хомофобски скандирания от страна на контрапротеста след провокации от страна на Бургас прайд, съобщава БНР. Участниците в Прайда бяха замеряни с краставици, бутилки с вода, яйца, беше хвърлена и димка.

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на Бургас прайд. До намеса на полицията не се стигна. Около 300 полицаи бяха на място. Образувани бяха три плътни кордона между двете акции, поставени бяха и метални огради, докарано бе и водно оръдие.

От контрапротеста поискаха да бъдат проверени участниците в паралелната акция дали сред тях няма лица под 18-годишна възраст без придружител, но това не се случи.

Планираното от Бургас прайд шествие не се проведе, след като органите на реда разубедиха организаторите, за да не се стига до евентуално насилие. Със съдействието на полицията участниците в Прайда бяха изведени с таксита, за да се приберат по домовете си безопасно.

По-рано инициаторът на Бургас прайд Руси Милев обеща шествие и речи за организирания днес първи Бургас прайд. Целим да постигнем пълно равноправие и толерантност, да бъде признат статутът на ЛГБТ общността, посочи той. „След моята изнесена реч ще започнат скандирания, ще имаме и шествие. Показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна. Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“.

Мотото на Прайда е „Любовта е по-силна от омразата“. Политици, общественици и представители на различни организации инициираха контрасъбитие, което да започне по същото време на метри от Прайда.

„Ние нямаме нищо против всеки да се обича, с когото прецени, но това трябва да се случва в домашни условия и никой няма право да развращава младото поколение“, каза Звезделина Каравелова от партия „Възраждане“.

Прайдът бе заклеймен и от сливенския митрополит.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разбиха мита за ползите от пиенето на много вода

Прекомерната консумация на вода, когато не сме жадни, не само не носи ползи на организма, но и може да навреди на човешкото здраве. За това предупреди турският нефролог Серкан Йълдъз, пише Haber7. Лекарят обяснява, че многобройните статии за ползите от водата нямат никаква научна основа. В действителност, твърди експертът, водата […]