Генералният секретар на ОПЕК се опасява от недостиг на петрол

NetNews

Новият генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), кувейтецът Хайсам ал Гайс, вижда висок риск от дефицит на предлагането на петролните пазари, но е оптимистично настроен по отношение на търсенето на суровината. В интервю за телевизия Блумбърг, първото от встъпването му в длъжност на този пост в началото на месеца, Ал Гайс изтъква, че неизползваните производствени капацитети намаляват, предаде БТА.

Според него опасенията от забавяне на потреблението в Китай са преувеличени.

Ръководителят на петролния картел е категоричен, че ОПЕК не може да бъде упреквана за нарастващата инфлация, а причина за това по думите му е недостатъчното инвестиране, „хроничното“ по думите му „недоинвестиране“ в газ и петрол.

В интервю за Си Ен Би Си той подчертава, че организацията има „солидни“ отношения с Москва и че винаги се е стремяла да отделя политиката от целите си за стабилизиране на пазара.

Ал Гайс оглави петролния картел за три години след кончината на предишния генерален секретар, нигериецът Мохамед Баркиндо, който почина на 63 години малко преди мандатът му да изтече.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Как ще се развие случаят "Алексей Алчин"?

България е напът да екстрадира руския гражданин Алексей Алчин, активен участник в антикремълските протести и човек, който след нахлуването на Русия в Украйна сложи лента с украинското знаме на гърдите си и изгори публично своя руски паспорт. Варненският окръжен съд вече каза „да“ на искането за екстрадиция на Алчин по […]