Генчовска: Има различия между МВнР и Кирил Петков за РС Македония

NetNews

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че министерството отстоява приетата позиция за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, но уточни, че има разминаване между министерството и екипа на премиера, отговорен за външнополитическите теми.

Днес в парламента Генчовска беше изслушана относно българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. На изслушването не бяха допуснати външни лица.

България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членст…

„Работим активно, но има сериозни различия с външнополитическия екип на премиера на база националната позиция, която външно министерство спазва. Албания също е в пакета. Фокусираме се върху РСМ, но за нас е важно всички държави от Западните Балкани да имат стабилност и европейска перспектива“, заяви още Генчовска. И уточни, че няма документ между Северна Македония и България, който да е основа за договаряне. „Почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие“, обясни тя.

„Формално няма как някой друг да провежда външната политика извън Министерството на външните работи. Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с екипа на външното министерство на Северна Македония или от разговори с нашите европейски партньори“, каза министърът. 

Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за преговори на Република Северна Македония с Евросъюза. „Има очевидно амбиции до края на френското председателство, но премиерът не е заявявал това нещо. Амбициите са на неговия екип“, каза министърът. 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че има структурен проблем в коалицията и че по въпроса за РСМ няма как да има промяна без решение на НС. Според него или трябва да се намерят сили за „сглобяване на конструкцията“, или „това ще изяде главата на този кабинет“.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното месечно заседание на Съвет ,,Външни работи’’,…

Още от ПОЛИТИКА:

Глоби до 10 хил. лв. за три партии, неподали отчети в Сметната палата

Димитър Ганев: Няма да има предсрочни избори заради нарушеното мнозинство сега

Мартин Заимов: Парламентът да идентифицира подходящ управител на БНБ

Къщите за гости – бизнес модел или злоупотреба на мерзавци? Мнението на експерт

Готови ли са „Има такъв народ“ да дръпнат щепсела на правителството? Коментар на политолог

ГЕРБ и „Възраждане“ чакат тестото да втаса – нямат интерес правителството да падне

Каримански: Получих ценен политически урок

ИТН предлага временна комисия, която да следи плащанията на всяко министерство

Депутатите не одобриха Любомир Каримански за гуверньор на БНБ

Петков: Не очаквам Каримански да бъде гласуван за шеф на БНБ

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каква е истината за потъването на звездата на руския флот "Москва"?

Руският ракетен крайцер „Москва“ вече почива дълбоко под Черно море. Не е ясно дали лежи там като жертва на украински ракети, руска некомпетентност, лош късмет или комбинация от трите. Това, което е сигурно обаче, е, че най-голямата военна загуба на военноморски кораб от 40 години ще повдигне тревожни въпроси не […]