Ген. Константин Попов: Трябва да придобием и другите 8 самолета

NetNews

Възнагражденията на военнослужещите са увеличени с 50% за времето на този мандат. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана. Той определи 2020-та година като добра за въоръжените сили на страната, като ключовата дума е модернизация.

„И министър-председателят, и правителството, и Министерството на отбраната, заедно с всички експерти имаха широчината на погледа, смелостта, куража, независимо от кризата, която наричаме COVID криза, но тя има много измерения освен в областта на медицината и здравеопазването, се продължи изпълнението на задачите по модернизацията. Сключи се договор и за бойни машини за Силите за специални операции, близо 100 машини. Такъв аналог в миналото няма. Прие се проект от МС за модернизиране на танковете, повишиха се възнагражденията и се гласува бюджет, с който за четвърти пореден път възнагражденията на военнослужещите ще се увеличат с още 10%. Ако кумулативно пресмятаме, за този мандат близо с 50% ще са увеличени възнагражденията, което е окуражаващо. Годината е наистина добра за въоръжените сили. Ако се бяхме поддали на натиска да се спре превъоръжаването, това щеше да струва много скъпо на следващото управление и най-вероятно щеше да има много сериозно отлагане във времето“, подчерта ген. Константин Попов.

Ген. Константин Попов допълни, че очаква следващата година да има напредък по проекта за модернизация на сухопътни войски.

„Бих желал да се обърне сериозно внимание за продължаване на проекта за модернизация на военновъздушните сили, за да не вършим работата наполовината, а да се придобият и следващите 8 самолета. Искам да уточня, че за тях правителството е изпратило запитване само за цена и наличност. Нищо повече“, каза още председателят на парламентарната комисия по отбрана. Модернизацията на въоръжените сили остава приоритет и през следващата година, допълни ген. Константин Попов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В нечовешки условия: живот в найлонови палатки насред зима

Без ток, печки и вода: някои от бежанците в босненския лагер "Липа" живеят в найлонови палатки насред снега. Не само там условията са отчайващи. Други бежанци зимуват в гората, защото лагерите в Босна са препълнени. "Вие сте наши гости", казва Кафил Кашар и ни предлага чай на входа на бежанския […]