Георги Господинов спечели голямата награда за литература на Атина

NetNews

Писателят Георги Господинов, който е роден в Ямбол и е почетен гражданин на града, е отличен с наградата на Атина за литература. Отличието е присъдено за дебютната му книга „Естествен роман“, съобщи авторът във Фейсбук

Българският писател печели приза в конкуренция с британския романист Джулиан Барнс – носител на награда „Букър“, и с австрийския поет, драматург и белетрист Петер Хандке, Нобелов лауреат за литература.

„Естествен роман“ – публикуван за първи път през 1999 г., печели международна популярност и вече е издаден на над 20 езика. Той е най-превежданата на книга от български автор за последните три десетилетия. Романът се преподава в няколко световни университета. През 2014 г. влиза в класацията на 20-те най-добри източноевропейски романа за ХХ век на Library Thing.

Припомняме, само преди два месеца Господинов беше удостоен с най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“ за романа си „Времеубежище“. Той е първият българин и първият автор от Източна Европа, който получава това отличие. През април писателят получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“ в Германия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Министър Проданов е оптимист за зимния сезон

Оптимист съм за предстоящия зимен сезон. Два са основните критерия да бъде успешен – първият е да има много сняг, а вторият – да има много туристи. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на откриването на зимен сезон 2021/2022 в Пампорово, съобщиха от пресцентъра на Министерство на […]