Георги Дюлгеров ще снима филм по „Записки по българските въстания“

NetNews

На 3 май (вторник) започнаха снимките на новия филм на БНТ – „Дядо Вълю“, по книгата на Захари Стоянов „Записки по българските въстания“. Лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия и се очаква да бъде излъчена в края на годината. Снимките на филма „Дядо Вълю“ започнаха в къщата-музей „Тодор Каблешков“ в гр. Копривщица.

Режисьор и сценарист на филма „Дядо Вълю“ е един от най-талантливите филмови режисьори у нас – Георги Дюлгеров, оператор е Веселин Христов, а продуцент – Владимир Андреев. В ролите зрителите ще видят актьорите Ивайло Христов (в ролята на Дядо Вълю), Пламен Димов, Иван Николов, Цветан Алексиев, Джордж Арабаджийски, Красимир Доков и други.

Историческият разказ пресъздава събитията около убийството на Георги Бенковски. Захари Стоянов, заедно с чета приятели и конни жандарми, отиват да арестуват дядо Вълю – предателя на воеводата. При срещата си със стареца, Захари Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат „Хаджи Георги” – величието му като организатор и вдъхновител на Априлското въстание, отпадането му след разгрома на въстанието, прехода през Стара планина, бурята на 7 май, подслона при говедарите на следващия ден, преходът начело с Нею към кошарите на дядо Вълю. Именно при първата им среща, у дядо Вълю възниква и импулсът да стане свободен човек, но той постепенно се променя, за да се стигне до предателската клопка. Обезвереният Бенковски пренебрегва четническите повели, независимо от несмелите предупреждения на Захари Стоянов. Бегълците са отведени от дядо Вълю до турска пусия, Бенковски е убит, само Захари се спасява. На лобното място на воеводата жандармите се гласят да арестуват стареца, но присъдата се отлага. Предателят е простен.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Първият брой на новия независим руски вестник "Новая Газета. Европа" се появи в Латвия

Пилотното издание на новия руски независим вестник, иницииран от живеещи в изгнание журналисти от опозиционния вестник „Новая газета“, се появи по реповете в Латвия, предаде Франс прес. Новото издание се нарича „Новая газета. Европа“ и е създавано от свободни руски журналисти, които се озоваха в принудителна емиграция. Това е тяхната […]