ГЕРБ И БСП с взаимни обвинения за саботаж на изборите

NetNews

ГЕРБ и БСП отправиха взаимни обвинения в саботаж на изборите. От управляващата партия заявиха на брифинг, че протоколите са толкова сложни, че ще доведат до хаос. От ГЕРБ обвиниха представител на левицата в ЦИК за сложността на протоколите. От БСП отрекоха твърдението и на свой ред отправиха подобно обвинение. Породилата се ситуация коментираха в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и Крум Зарков от БСП.

„Миналата година, когато бяха приети промените в Изборния кодекс, едната от целите, които се преследваха, бе да бъде опростен протокола. Членове на Районните избирателни комисии от страната са изпратили няколко писма до ЦИК да обърнат внимание, че има промяна в структурата на самия протокол. Те сезираха ЦИК, че това може да доведе до потенциално забавяне”, обясни Ципов.

Той подчерта, че целта на вчерашния брифинг на партията е била да уведоми българското общество, че може да възникне проблем и забавяне във връзка с попълването на протокола. Както и да покаже кой е отговорен за това.

„Човекът, който подготвя протокола на Секционната избирателна комисия, се казва Емил Войнов – член на ЦИК от квотата на БСП. Вчера той изнесе некоректна информация, че е имало само едно обсъждане и едно гласуване, както и че е приет образецът с 16 гласа. На 11 март е имало второ гласуване, на което резултатът е бил 11 на 7. А ЦИК приема решение с мнозинство от 2/3”, обясни Ципов.

Според представителя на левицата – Крум Зарков, случващото се е „налудно и невярно”.

„Причината за проблема е една – ГЕРБ отстъпва от машинното гласуване и накрая реши да въведе хибридно такова, при което да се сумират резултатите от машините и хартиения вот. Това го обяснявахме стотици пъти, президентът дори върна закона по този въпрос с вето. Те непрекъснато го приемаха. И сега – хората, които имаха мнозинство, с което измениха Избирателния кодекс 11 пъти за изминалите 4 години, които имат вицепремиер, който отговаря за изборите, които имат най-много членове в ЦИК, включително нейният председател, излязоха и обвиниха Емил Войнов за това, че е привел протокола в отношение с Изборния кодекс, който те наложиха”, обясни депутатът от БСП.

Красимир Ципов контрира, че проблемът не е в машинното и хартиеното гласуване, а в това, че по предложение на Войнов протоколът е дописан и са добавени допълнителни графи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гери-Никол се похвали с годежен пръстен (СНИМКА)

Малко след като стана ясно, че бившият ѝ Даниел Илиев ще вдига сватба, Гери-Никол реши да не остане назад и показа годежен пръстен. В стори в Инстаграм профила си певицата най-демонстративно показа блестящия диамант на безимения си пръст. По-късно Гери изтри сторито, но Show.bg успя да запази кадъра. Бижуто определено […]